Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flygplan slirade vid landning på Åbo flygplats: ”Det kändes inte som någon skrek eller så utan allt hände ganska snabbt”

Från 2017
Uppdaterad 26.10.2017 14:31.
Åbo flygplats.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Peter Karlberg

De svåra väderförhållandena ställde till det på Åbo flygplats på onsdagskvällen. SAS flyg SK4236 från Stockholm slirade på landningsbanan i halkan i samband med landningen.

Det kanske är en jättestor grej men det kändes inte som om någon skrek eller så utan allt hände ganska snabbt.

Aino-Maija Mäntynen var en av de 92 personerna som var ombord då planet slirade under landningen.

- Vi närmade oss Åbo och det var ganska guppigt då vädret var som det var igår, säger Mäntynen.

- Vi började landa och jag tror ärligt sagt att piloten på grund av den dåliga sikten missat var landningsbanan börjat och därför har planet landat senare än normalt.

Då vi långsamt stannade började alla applådera och kaptenen hade något roligt att säga

Enligt Mäntynen kändes det som att planet höll hög hastighet på landningsbanan. Men eftersom planet hade nått marken så tänkte hon inte att det var något märkvärdigt med det.

- Men sedan kändes det som om vi fortfarande höll för hög hastighet på landningsbanan och då började vi fundera på vad det beror på? förklarar Mäntynen.

- Då girade planet plötsligt åt vänster och jag som satt på höger sida i planet såg ljusen och slutet på landningsbanan genom fönstret. Då kunde man känna att flygplanet inte var på fast mark riktigt än.

Ingen skrek och det uppstod inte panik

Planet girade kraftigt ännu en gång efter det, innan det kunde stanna.

- Det kanske är en jättestor grej men det kändes inte som om någon skrek eller så, utan allt hände ganska snabbt. Sedan då vi långsamt stannade började alla applådera och kaptenen hade något roligt att säga så det kändes inte som något stort hot eller som så skrämmande.

Blev du aldrig rädd?

- Kanske för någon sekund tror jag att jag sade att det här inte är bra, men det vara bara under någon sekund.

Mäntynens make stod på flygplatsen och såg planet rusa förbi terminalfönstret i hög hastighet.

- Han tyckte att planet höll högre hastighet än normalt, för flygplanen brukar stanna ungefär i mitten av landningsbanan innan de rullar fram till terminalen. Men nu åkte det fort förbi.

- Han flyger mycket och trodde att flyget skulle lyfta igen som planen ibland brukar göra. Men kanske det inte lyckades nu då vi gled på banan och också hade börjat svänga? funderar Mäntynen.

Hur tog SAS hand om er efter det som hänt?

- Det bästa som hände efter olyckan var att passagerarna började applådera! Sedan blev det en sekunds tystnad innan kaptenen sade något i stil med att "we are back to normal". Det var den största grejen och folk kände att allt nu var okej.

Mäntynen känner inte att hon hade behövt någon hjälp av SAS efter olyckan.

- Nej, vi kom ut ur planet och det kändes som att allt är normalt igen. Många tog foton på planet så jag tror att det finns bilder på sociala medier idag. Mest oroade jag mig för hur vi ska komma hem med en bil utrustad med sommardäck då snön vräkte ner.

Olycksutredningscentralen inleder en utredning av olyckan för att reda ut vad som förorsakade den.

Normalt vinterväder enligt flygplatsen

Förhållandena på Åbo flygplats var trots snöovädret inte exceptionella på onsdagskvällen anser flygplatschef Juha Aaltonen.

- Vi hade gjort de förberedelser som krävs inför landningen vilket betyder att landningbanan hade plogats och förberetts så gott det gick då snön vräkte ner, säger Aaltonen. Vad som sedan förorskade farosituationen och fick planet att slira kan jag inte kommentera utan det måste SAS kommentera.

Aaltonen vill inte spekulera vad som förorsakade farosituationen innan Olycksutredningscentralen kommer med sin rapport.

Artikeln uppdaterades med preciserad rubrik 9.49 om olyckan. Flygplanet slirade på landningsbanan och det gled inte av banan.

Artikeln har uppdaterats klockan 12.37 med kommentarer av Åbo flygplats.

Ett SAS-plan vid Vasa flygplats.

"Väldigt ovanligt att flygplan får sladd"

SAS-flygplan från Stockholm gled av landningsbanan i Åbo.

Diskussion om artikeln