Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bilder: Thailand tar farväl av sin kung

Från 2017
Uppdaterad 27.10.2017 18:10.

Kung Bhumibols sista färd i bilder

Efter att ha sörjt sin kung i över ett år tar thailändarna nu slutgiltigt avsked av honom i en ceremoni som varar i fem dagar. Se bilderna från den spektakulära begravningsceremonin och av thailändare i Finland som klätt sig i svart för att visa vördnad för den avlidne kungen.

Begravningsriterna inleddes med att det kungliga gardet sköt salut i morse. Efter det flyttades kungens kropp i en gyllene vagn till ett gyllene krematorium i de kungliga kvarteren i huvudstaden Bangkok.

En gyllene vagn transporterar kistan till krematoriet. Kung Bhumibol dog den 13 oktober förra året som 88 år gammal efter 71 år vid tronen. Sedan dess har det rått landssorg i Thailand.

Många thailändare har uttryckt sin sorg under det gångna året genom att endast klä sig i svart och vitt. Under de senaste månaderna har tv-kanalerna koncentrerat sig på att visa dokumentärer om kungens liv och hans goda verk. De har också fått direktiv om att dämpa färgerna i sina sändningar och att avstå från alltför glatt innehåll.

Thailändaren Urai Anuntasin som bor i Finland sedan 2015 har dekorerat ett altare med blommor och ljus för att hedra kung Bhumibol. Flera av hennes thailändska vänner i Finland har besökt altaret som finns i den skola där hon studerar i Borgå.

Det gyllene krematoriet där de kungliga kvarlevorna ska brännas senare under dagen har byggts under det senaste året. Tre separata högtidliga processioner med tusentals soldater ska genomföras för att hedra den avlidne kung Bhumibol Adulyadej i Thailand.

Gul är den avlidne kungens färg enligt thailändsk traditon eftersom han var född på en måndag.

Maha Vajiralongkorn är Bhumibols son och efterträdare. Han har länge varit impopulär på grund av sin tidigare skilsmässa, sina älskarinnor och utbredda misstankar om korruption. Få kritiserar honom ändå öppet, det finns stränga lagar som förbjuder thailändarna att kritisera eller att kränka den thailändska kungen.

Den 65-årige arvingen förväntas bli krönt efter sin fars begravning, men inget datum har fastställts. Kungahuset i Thailand har länge varit en enande faktor och symbol för nationen men nu kan den tiden vara över.

Trots att kung Bhumibol påminde sitt folk om att han var en vanlig människa dyrkades han som en halvgud.

Den spektakulära begravningsceremonin uppskattas kosta cirka 90 miljoner dollar. Många thailändare tycker att det är kungen värd, han gav mycket mer åt folket.

Diskussion om artikeln