Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomas Häyry: Vasa stads ekonomi har rätt riktning

Från 2017
Uppdaterad 27.10.2017 07:05.
Stadsdirektör Tomas Häyry
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry liknar Vasa vid ett fartyg som nu är på rätt kurs efter flera stormiga år. Skuldsättningen ska minska nästa år och investeringarna öka, utan vare sig skattehöjningar eller uppsägningar.

I slutet av år 2018 räknar Häyry och tf. ekonomidirektören Jari Karjalainen med att stadens ackumulerade underskott ska vara 16 miljoner euro mot 23,5 miljoner i slutet av det här året.

Vasa centrum.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Vasa har haft tuffa år med många nedskärningar

Att riktningen nu är rätt är enligt Häyry tack vare de tuffa åren staden gått igenom.

- Vi har effektiverat vår verksamhet och gjort en hel del inbesparingar och nedskärningar och nu ser vi resultatet av vårt hårda arbeta, säger Häyry.

Vasa fortsätter med balanseringen av ekonomin så att underskottet ska bli täckt i 2019 års bokslut. Från 2014 har underskottet vuxit till 24,5 miljoner euro.

Satsar på specialdagvård

Trots att siffrorna nu ser bättre ut kan staden inte ta tillbaka några av de nedskärningar man har gjort. Däremot kommer staden att satsa extra mycket på specialdagvården.

Pysselmaterial på ett bord.
Bild: Yle/Marie Söderman

- Allt fler ungdomar känner sig ensamma, både i Vasa och i resten av världen. Vi har fått tydliga signaler från daghemmen och skolorna att vi måste satsa på att de barn som har specialbehov får den hjälp de behöver. Barnen är vår framtid, säger Häyry.

Staden kommer också att investera mer nästa år, mest i kommunalteknik. År 2018 görs investeringar till ett värde av ungefär 45,5 miljoner euro.

Investeringarna finansieras till 82 procent med inkomstfinansiering, resten täcks med lånade medel och genom försäljning av egendom.

Ishallsprojektet inte ännu med i budgeten

Bland annat ska Alskatvägen breddas, Pohjolagatan förlängas och Skolhusgatan ska få cykelväg. Bobollsplanen ska flyttas för att ge fler parkeringsplatser vid sjukhuset, simhallen och fotbollstadion.

Grundrenoveringen av ishallen finns inte alls med i budgeten eftersom projektet ännu innehåller för många frågetecken.

- Vill ha en klar projektplan innan vi fattar beslut eftersom vi vill undvika att summorna hela tiden växer, säger Häyry.

Vasa Sport
Bildtext Vasa Sport i ishallen i Vasa
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Enligt Häyry kan budgeten rivas upp när som helst och ishallen läggas till så fort planen klarnar.

Häyry förslår att kommunal- och fastighetsskatten inte ska höjas. Stadens skatteinkomster väntas öka en aning nästa år jämfört med det här året.

Arbetslösheten i Vasa är lägre nu än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti 2017 1,6 procent mindre än föregående år.

Däremot har antalet arbetsplaster minskat och det gäller inte bara för Vasa utan för hela regionen.

- Jag är inte orolig. Vi har bra dragningskraft, men hela regionen är beroende av arbetsplatserna i Vasa.

Budgeten behandlas i stadsstyrelsen den 30 oktober och i stadsfullmäktige den 13 november.

Uppdaterad 13.40 med fler uppgifter

Diskussion om artikeln