Hinder på den tyska vägen - det kallas till och med bilinfarkt
Trafikstockningar och kilometerlånga bilköer hör till trafikvardagen i stora delar av Tyskland. Vår medarbetare Johnny Sjöblom tar oss ut på de tyska vägarna.
Stau – ett tyskt ord som får varje bilist att bäva. Ordet för trafikstockning är dessutom något man nuförtiden hör allt oftare på sin bilradio.
Under den här hösten har jag tillbringat mycket tid på de tyska motorvägarna. Jag har å ena sidan kört långa sträckor, men å andra sidan också ofta stått helt still.
Tyska Autobahn betyder i bästa fall fri hastighet och att en sträcka på hundra kilometer knappt känns som någon sträcka alls.
Men tyska Autobahn kan i sämsta fall vara kilometer efter kilometer trefilig bilkö som knappt rör sig en endaste meter.
Köerna blir fler och längre
En olycka, ett byggarbete, ett skollov, en vanlig eftermiddagsrusning – orsakerna till att det går långsamt framåt eller att trafiken står helt still är många.
Den tyska automobilklubben ADAC räknade ifjol med hela 1,3 miljoner kilometer bilkö, omräknat i enskilda trafikstockningar ungefär 1 900 per dag.
Vår egen jul- och midsommartrafik skulle med största sannolikhet inte ens nå över meddelandetröskeln i Tyskland.
Enligt ADAC var trafikstockningarna dessutom betydligt fler år 2016 än året tidigare, bland annat beroende på fler vägbyggen och fler registrerade bilar.
Det växande antalet trafikstockningarna håller dessutom i allt högre grad också på att bli en politisk fråga.
I den av trafikstockningar starkast belastade delstaten Nordrhein-Westfalen avgjordes vårens delstatsval delvis utgående från vilket parti som presenterade de trovärdigaste lösningarna för att bota trafikinfarkten, som man kallar problemet.
Reparationer släpar efter
Trots att det redan under många år har gått ekonomiskt bra för Tyskland är det nämligen så att satsningarna på infrastruktur sedan länge har släpat efter.
Så väntar till exempel tusentals vägbroar, byggda på 1950- och 60-talen på reparation.
Det här betyder att man under de kommande åren mer eller mindre akut måste ta itu med byggarbeten som egentligen borde ha påbörjats för länge sen.
Att bygga ut och reparera för att på lång sikt få trafiken att löpa smidigare kommer alltså till en början att leda till det motsatta, det vill säga mer trafikstockningar.
Ljusglimt i tågtrafiken
Och problemen med infrastrukturen gäller inte bara de tyska motorvägarna utan också järnvägen.
På den senare punkten står man ändå inför en stor förbättring. Om några veckor öppnas ett drygt hundra kilometer långt nytt banavsnitt som ska göra resandet mellan nord och syd och vice versa betydligt snabbare.
Den omkring 600 kilometer långa sträckan mellan Berlin och München ska nu ta mindre än fyra timmar och här hoppas de tyska statsjärnvägarna ta upp kampen med inrikesflyget.
För Deutsche Bahn kommer öppningen av den nya bansträckan dessutom mycket lägligt.
Flygbolaget Air Berlins konkurs kan nämligen samtidigt komma att leda till högre priser i inrikestrafiken.
Sista färdiga länk mellan öst och väst
Järnvägsprojektet som går under namnet VDE8 (Verkehrsprojekt Deutsche Einheit Nr. 8) har slukat närmare tio miljarder euro.
Det handlar om det sista av de stora byggprojekt som i samband med den tyska återföreningen var tänkta att knyta ihop öst och väst.
Efter snart 30 år är man nu alltså så långt, även om mindre arbeten på delar av sträckan kommer att fortsätta i minst tio år till.
Under de senaste åren har projektet lett till stora störningar i tågtrafiken, men från och med december hoppas jag oftare kunna hoppa på tåget igen.
Jag ser fram emot mindre tid på vägen och mer på järnvägen.