Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Snabblånebolagen jagar på nätet – Riku fastnade i ett skuldträsk och tänkte gå under

Från 2017
Uppdaterad 14.11.2017 10:34.
Riku Westerlund
Bildtext Riku Westerlund är idag skuldfri men hade skulder till följd av snabblån på cirka 50 000 euro då det var som värst.
Bild: YLE

Riku Westerlunds ekonomi kraschade efter en arbetsolycka. Det blev en lång sjukledighet med fyra ryggoperationer och två nackoperationer. Han var tvungen att ta snabblån för att klara vardagen.

När Riku Westerlund inte längre kunde betala sina räkningar tog han i sin desperation ett lån för att kunna betala bort ett annat lån.

- Det gick så lätt. Ingen frågade om man kunde betala tillbaka.

Riku fastnade i en negativ spiral av gamla skulder, skyhöga räntor och indrivningsavgifter.

Man uppskattar att nästan en halv miljon finländare har skuldproblem i dag. Det är ett samhällsproblem som bara ökar.

Snabblån en miljonbusiness

Snabblånebolagens affärslogik går ut på att snabbt låna ut pengar och att ta höga räntor för det. Speciellt efterfrågan på lån utan säkerhet ökar i Finland och snabblåneföretagen går med miljonvinst.

Allt detta sker på nätet, dygnet runt. Och marknadsföringen för snabblån är aggressiv.

Om man googlar exempelvis ”lån” får man automatiskt en riktad marknadsföring till e-posten, sitt Facebookflöde och sina googlesökningar.

Räntor på 700 procent

Det ligger ett stort ansvar på individens axlar då hen tar ett snabblån. Det gäller att förstå vad ett lån innebär och hur mycket det kan komma att kosta.

Det är inte snabblåneföretaget utan individen som i slutändan tar smällen för ett oansvarigt utlåningsbeslut.

Årsräntan på ett snabblån kan i värsta fall uppgå till 700 procent. Det innebär att ett lån på exempelvis tusen euro kan bli sju gånger större.

Ingen frågade om jag kunde betala tillbaka

Enligt lagen får räntan vara högst 50 procent. Men det gäller bara kreditlån under 2 000 euro. Snabblåneföretagen kringgår lagen genom att istället erbjuda lån över 2 000 euro.

Snabblåneföretagen fiskar efter kunder på nätet genom förmånliga erbjudanden som gäller för det första lånet.

Man har också koll på vilka som tagit många snabblån och erbjuder dessa kunder ”paketlösningar” där alla lån klumpas ihop till ett enda lån – ofta med skyhöga räntor.

Det finns dock seriösa kreditgivare på marknaden, men eftersom utbudet av snabblån är så stort drunknar dessa ofta i mängden.

Små månadsavgifter lockar

Det kan verka lockande att ta ett lån där månadsavgifterna marknadsförs som små. Men ofta framkommer de faktiska kostnaderna inte särskilt tydligt.

En människa som hamnat i ekonomiskt trångmål orkar och kan kanske heller inte alltid räkna ut vad lånet egentligen kommer att kosta.

Riku fastnade i skuldträsket för att han var med om en olycka. Han orkade inte ha stenkoll på sin ekonomi, och katastrofen blev ett faktum.

- Jag tog bara lån och tänkte att nog kan jag väl betala tillbaka sedan.

Riku fick hjälp

När Riku började tillfriskna tog han sig samman.

Han samlade ihop alla sina räkningar och tog kontakt med Garantistiftelsen. Han hade då fått ett jobb.

På Garantistiftelsen fick Riku sedan hjälp med att få ordning på sin ekonomi. Garantistiftelsen gick i borgen för honom så att han kunde få ett banklån med skälig ränta för att betala bort alla skulder.

I dag är han en fri man.

- Det känns bra, det känns liksom som ett vanligt liv nu.

En person håller upp ett bankkort och knappar samtidigt på ett tangentbord.

Sex råd innan du tar ett snabblån

Ta kontrollen innan du hamnar i knipa.