Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jimmy Westerlund: Ungdomarna gör musik som om de åker 110 km/h rakt in i väggen

Från 2017
jimmy Westerlund
Bild: Yle

- Vi har suttit flera kvällar och fällt en tår när vi analyserat ungdomarnas låtar. Herre Jesus vilka berättelser, säger musikproducenten och låtskrivaren Jimmy Westerlund som är aktuell med minidokumentärserien Dream Academy Norden.

I Dream Academy Norden reser finskspråkiga gymnasieungdomar till Sverige för att arbeta fram låtar tillsammans med jämnåriga ungdomar från Sverige och Norge. Det här under Westerlunds och musikern Fredrik Furus vakande ögon. På köpet får de vänner och chansen att öva upp sin svenska.

Just att få unga inspirerade av att lära sig språk är en grundtanke i projektet som nu ordnats för sjunde gången.

- Allting började med att Max Jansson på Svenska nu ringde mig. Jag bodde i Los Angeles på den tiden, och funderade vad tusan man kunde hitta på, förklarar Westerlund.

- Jag tänkte att man själv har behövt språk när man rest runt världen, gjort musik och avancerat på karriären. Men det är också viktigt att man vågar åka på ställe och träffa människor fast man egentligen inte kan språken.

Tre träffar blir en konsert

För finländarna som deltar i Dream Academy Norden går vägen till att prata svenska ofta via engelskan.

- Första dagen är en crash-course, så det är ganska intensivt. Men sedan märker de att de egentligen kan en del svenska ord. De vågar bara inte prata, säger Westerlund.

- Men sedan blir de nyfikna på varandra och börjar använda några ord svenska och norska och sådär. Ofta svärord till att börja med. Musiken är en bra ingång för att lära känna varann. Det handlar så mycket om att våga släppa loss och vara sig själv.

What the hell, det är jag som sjunger här.

Ungdomarna som deltar i projektet träffas tre gånger i olika länder. Under den första träffen lär de känna varandra och börjar skriva sin låt. Sedan jobbar de på skilda håll på låten över nätet genom att bolla idéer och skriva text. Andra gången ungdomarna träffas bandas låten in under en intensiv dag i studion.

- Det är en wow-upplevelse för dem att höra sig själva, och what the hell liksom, det är jag som sjunger här. Det är ganska inspirerande, de inser att det här faktist är möjligkt och tänker att "Skulle jag kunna bli musiker?".

När ungdomarna i fjol samlades tredje gången var det på Hanaholmen i Helsingfors där de hade två stora konserter för fullsatta salar.

- Då hade vi hela köret med videor och belysning och gjorde tv. Det var en ganska stor grej att komma till exempel från Norge och uppträda här i Helsingfors, konstaterar Westerlund.

Det handlar så mycket om att våga släppa loss och vara sig själv.

Och att låtarna som gjorts genom Dream Academy Norden verkligen berört sticker Westerlund inte under stol med.

- Vi har suttit flera kvällar med Fredrik och fällt en tår när vi analyserat låtarna. Herre Jesus vilka berättelser. Det är väldigt speciellt när man är i åldern 16-17 och på ett positivt sätt naiv. Man har ambitioner men kanske inte vet hur man ska kanalisera dem. Det i kombination med att man skriver om någonting väldigt äkta som händer just nu i livet blir häftigt.

Westerlund ser också skillnader i hurdana låtar ungdomarna från de olika länderna vill skriva.

- Det händer nästan varje gång vi åker till en skola. Om man är i Bergen i Norge eller i Kaustby i mellersta Finland är det helt olika vibes.

- Så det kan slänga från höger till vänster. Men ungdomarna kommer nog överens i slutändan. Det är ofta så med musik att man måste ge och ta. Utan kollisionerna med idéer och tankar blir det inte så spännande heller.

Westerlund ger också ett konkret exempel på hur samarbetet kan se ut.

- Vi hade en låt i fjol som jag speciellt kommer ihåg. Den handlade om att ungdomarna kommer från olika ställen dit till Kaustby, blir bästisar och skriver musik tillsammans. Det handlar om vad de har gått igenom i livet och att de först nu blommar ut och vågar sätta ett finger på vad som hänt i deras liv.

Två deltagare i Dream Academy Norden sjunger.
Bildtext Janina Suihkola och Sara Heusala från Kaustby sjunger för första gången på svenska.
Bild: Nitro Group Oy / Nitro Film

Musiken ger wow-upplevelser

Att jobba med ungdomar tycker Westerlund om bland annat på grund av deras stora iver. Utgångspunkten jämfört med att jobba med vuxna tycker han är lite annorlunda.

- Ungdomarna åker liksom 110 km/h rakt in i väggen och ser vad som händer. Och de som är mera erfarna måste man kanske mera kittla under tårna och inspirera. Det kan ta en stund innan de orkar öppna upp sig.

Det var en ganska stor grej att komma till exempel från Norge och uppträda hit till Helsingfors.

Men ibland måste även ungdomar puffas i rätt riktning förklarar Westerlund och drar sig till minnes en anekdot från några år tillbaka.

- Det var en dag då allting gick ganska dåligt och ingen hade någon låtidé. Allt gick skittrögt och vi konstaterade att vi tar en liten timeout. Plötsligt var det en tjej på bakraden som satt upp handen och menade att hon kan prova på att spela lite piano.

- Och så visade det sig att hon kunde spela alla Adeles låtar och klassen var helt chockad. Alla bara satt och kollade på varann, fortsätter Westerlund.

- Så då skickade jag ut alla andra på paus och så skrev vi låten med tjejen där på stället på tio minuter. Hon kom på alla riff och alla melodier där på en gång och det blev en superbra låt den dagen.

Senare reflekterade Westerlund över det som hände tillsammans med Fredrik Furu.

- På kvällen minns jag att vi med Fredrik satt och funderade vad tusan det var som hände. Det var en tjej som aldrig blivit erkänd, var väldigt tyst och som egentligen inte hade så många vänner som hängde med henne, och plötsligt var hon the shit – klassens chef. Att wow, sådana här grejer kan hända inom musik. Det var en grej som man kommer ihåg.

Nu kan du se alla tolv avsnitt av minidokumentärserien Dream Academy Norden på Yle Arenan. Serien finns länkad här nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln