Skandalerna avlöser varandra på Island - islänningarna har tappat förtroendet för sina politiker
Island går till nyval på lördag, efter att regeringen tidigare i höstas avgick till följd av en pedofilskandal. För ett år sedan var det också nyval på grund av statsministerns pengar i ett skatteparadis. Islänningarnas förtroende för politikerna är nu kört i botten.
Ekonomin på Island går bra igen efter den stora bankkraschen 2008 och just nu byggs det flera hotell och bostadshus på olika håll i Reykjavik. Också turismen slår nya rekord och i år väntas över 2 miljoner turister besöka landet.
Men trots de goda tiderna är islänningarna missnöjda med sina politiker.
- Det har varit en massa skandaler och makten är korrumperad. Jag litar inte alls på politikerna, säger Ragnheidur Robertsdottir, som jobbar i en trendig klädaffär i Reykjavik.
- Vi vill att våra politiker ska vara fläckfria, och de flesta är det, men det har också varit många problem de senaste åren, säger Sindri Bergmann.
De senaste mätningarna visar att endast omkring 15 procent av islänningarna har förtroende för politikerna i Alltinget. Det stora missnöjet med politikerna började efter den ekonomiska kraschen 2008.
- Ekonomin har repat sig, men inte förtroendet för politikerna, säger politikforskaren Eva Önnudottir på Islands Universitet.
Pedofilhärva och pengar i skatteparadis
I september i år blev det känt att statsminister Bjarni Benediktssons pappa hade nära kontakter till en man som avtjänade sitt fängelsestraff, dömd för pedofili. Pappan försökte hjälpa mannen att juridiskt rentvå sitt rykte.
Statsminister Bjarni (Självständighetspartiet) anklagades för att ha försökt dölja den här historien. Regeringspartiet Ljus framtid avgick i protest och det ledde till nyval.
Vårvintern 2016 resulterade Panamadokumenten till stora demonstrationer på Island. Då avslöjades det att dåvarande statsminister Sigmundur Gunnlaugsson hade gömt undan pengar i skatteparadis. Det här ledde till att han tvingades avgå och det blev nyval.
- Då förtroendet för politikerna är så lågt som på Island, så blir politikernas jobb svårt. Politikerna är ständigt ifrågasatta och det gör det svårt att hitta stabilitet och långsiktighet i politiken, säger Önnudottir.
Turbulensen har lett till splittrad politisk karta
Kampen står mellan det konservativa Självständighetspartiet, som nu har haft makten, och Det gröna vänsterpartiet.
Opinionsmätningarna visar att valet blir mycket jämnt och det är omöjligt att på förhand veta vilket parti som får bilda regering.
Turbulensen i politiken har också lett till en uppsjö av nya småpartier. I år ställer elva partier upp i Alltingsvalet.
Väljarna är inte heller längre lika trogna sina partier som förr och det gör det svårt att förutspå utgången av valet.
- De nya partierna gör politik på ett nytt sätt och det gör att inte heller de gamla partierna vet hur de ska handskas med situationen. Politiken blir mera fragmentarisk och det krävs mera förhandlingar, säger Eva Önnudottir.
Islänningarna verkar vara trötta på att igen tvingas engagera sig i ett val. Valfrågorna är i stora drag de samma som för ett år sedan: hälsovård, utbildning och skatter.
Frågan är vilka partier islänningarna tror att har förmåga att genomföra några förändringar - och hållas kvar vid makten längre än ett år.