Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så här borde män bete sig på krogen

Från 2017
En kvinna på en krog.
Bildtext Vi frågade. Ni svarade.
Bild: © Ivan Trizlic / Alamy Stock Photo / YLE

Vi frågade hur kvinnor vill få uppmärksamhet på krogen och vad de absolut inte vill vara med om. Resultatet visar att män borde lyssna på kvinnor. Bokstavligen.

- Fysisk kontakt och sexuella anspelningar får lägst poäng. Det som kvinnor vill ha är samtal. Det kan ju inte komma som en överraskning för någon, säger Charlotte Cederbom, forskare i genushistoria.

Det här vill kvinnor vara med om

Vi frågade kvinnor hur de vill få uppmärksamhet på krogen. Det här är de fem mest populära alternativen.

  1. Genom att hen frågar saker om ditt yrke/studier/avhandling/hobby
  2. Genom att hen ställer frågor om dig
  3. Diskussion om musik
  4. Diskussion om tv-serier
  5. Komplimang om kläder eller accessoar du bär

De här vill kvinnor aldrig vara med om

  1. Hen klämmer dig på rumpan
  2. Genom att hen gnider sig mot dig på dansgolvet
  3. Hen ställer en fråga om ditt sexliv
  4. Förslag om att ni ska ha sex
  5. Med ett rått skämt

Allt är förstås inte så enkelt som formuläret först ger intryck av.

Det går inte att sammanfatta alla sociala situationer i en lista som man tar med sig till krogen för att kolla vad som är okej. I kommentarerna kallades det till och med för sociopati.

Omröstningen diskuterades i sociala medier och en av dem som kommenterade är Charlotta Rosenberg. Hon säger att sociala situationer är omöjliga att kategorisera.

- Upplägget var lite svartvitt, som att det finns "rätt" och "fel" sätt att ge någon uppmärksamhet, säger Charlotta Rosenberg.

Klassiskt juckande på dansgolvet

Många kommentarer till artikeln handlade alltså om att den som raggar måste förstå och respektera motpartens reaktioner.

Charlotta Rosenberg tar ett klassiskt exempel från dansgolvet. Du närmar dig en person på dansgolvet. Det ligger inget fel i det.

Om personen vill dansa med dig så besvarar hen kontaktförsöket genom att dansa vänd mot dig, ta ögonkontakt eller kanske genom ett leende.

- Om den andra däremot är bortvänd eller försöker undvika dig eller går från platsen är det ju ett tydligt tecken på att hen inte vill ha kontakt, säger Charlotta Rosenberg.

Trots att det låter enkelt har vi alla sett den där vilt juckande personen som förföljer någon på dansgolvet. Motparten visar gång på gång sitt ointresse genom att vända ryggen till och dra sig undan, men det hjälper inte.

Får jag bjuda på en drink?

Charlotte Cederbom lade märke till samma sak Charlotta när hon läste kommentarerna.

- Det är fritt fram att ställa frågan: ”Får jag bjuda dig på en drink?”. Ingen tar illa vid av den frågan. Men det är det som händer sedan som är problemet: “Nähä varför inte det då. Är du lesbisk eller?”, säger Charlotte Cederbom.

Man skall kunna ta ett nej. Utan följdfrågor.

Artikelkommentar av Liill

Kan det vara obehagligt att tala om en avhandling?

Det man säger i ett sammanhang kan vara obehagligt i ett annat.

- Att fråga mig om min avhandling är en sådan där typisk grej som de som skriver avhandlingar går igång på. Det är så ovanligt att någon vill prata om ens avhandling. Men den som står lite för nära är jag inte alls intresserad att berätta för, säger Charlotte Cederbom.

Vill gärna påpeka att det också ofta handlar om hur man säger eller gör något. En dålig ordvits kan vara antingen rolig eller väldigt obehaglig.

Artikelkommentar av JS

Både Charlotte och Charlotta är inne på att här finns ett systematiskt problem.

Det är inte så att män missuppfattar eller inte ser kvinnornas signaler. Så svårt är det inte att uppfatta att någon inte är intresserad.

Frågan blir alltså: Varför finns det män som inte bryr sig om signalerna?

- De behöver inte. De kommer undan med det hela tiden. Det är därför vi nu ser så många män i maktpositioner, till exempel Harvey Weinstein, som kommit undan med det i decennier, säger Charlotte Cederbom.

Charlotte Cederbom menar att mannen alltid befinner sig i en maktposition gentemot kvinnan på baren.

- Varför skulle de sluta? Det enda som kan hända är att de inte kommer att få ligga. Det är som med allt annat mänskligt beteende, vi fortsätter med det vi tjänar något på, säger Charlotte Cederbom

Charlotta Rosenberg tror att män kan ha svårt att ta ett nej eftersom de har lärt sig att deras uppmärksamhet alltid är önskvärd, att de har rätt till den.

- Många män har svårt att få höra att de inte är önskvärt sällskap, helt enkelt för att det inte ingår i deras världsbild. De har liksom inte tänkt tanken. Kvinnor socialiseras ju också in i det tänkandet, att det viktigaste är att männen ger en uppmärksamhet, säger Charlotta Rosenberg.

Kvinnor raggar också

Här kan det vara värt att påpeka att det förstås inte bara är män som raggar. Historiskt har det kanske varit så, men idag är det inget märkligt med att en kvinna går fram och frågar om hon får bjuda på en drink.

Eftersom den här artikeln handlar om övertramp, som oftare görs av män, kan man kanske få intrycket av att krogflirtar bara sker mellan män och kvinnor och att kvinnan alltid är passiv. Så är det förstås inte.

Många vill inte ligga

Många av de som kommenterade artikeln påpekade också att de går till baren för att umgås med kompisar och ha roligt och inte har det minsta intresse av att ragga.

Sällan verkar ett kontaktförsök irritera de, så länge personen förstår ett nej.

- Även om man bara raggar för att få hem någon för ett engångsligg så kan man ändå göra det på ett snyggt sätt, säger Charlotta Rosenberg

På listan fanns också alternativ som aldrig är okej och det framkommer tydligt i eftersnacket kring artikeln. Tjuvnyp och sexuella anspelningar av okända personer vill ingen vara med om. Så är det bara.

Rör mig inte. Jag är inte en sak som man bara känner på lite för att man själv har lust till det.

Artikelkommentar av Kommunikation

En av de som kommenterat tror att taskigt beteende på baren beror på en generationsklyfta.

När jag jämför egna erfarenheter av föräldrars och jämnårigas sociala (fest)beteende under 1900-talet med dagens ungdomar under 2000-talet får jag en känsla av att en del av dagens sexuella trakasserier beror på generationsskillnader där en del beteenden som av bägge kön tidigare uppfattades som komplimang/flirt numera klassas som trakasseri/hot.

Artikelkommentar av Men män?

Charlotte Cederbom, forskare i genushistoria, vågar inte tro att saker blir bättre bara för att man är yngre.

- Jag tror att det är önsketänkande. Däremot tror jag att kvinnor idag har en lägre tröskel för vad de tar innan de ber någon dra åt helvete. Tidigare var det så stort fokus på att vara artig.

#metoo handlar om mer än krogen

Mycket av det som uppmärksammats av metoo-kampanjen handlar förstås inte om livet på krogen. En bar är ett ställe man kan välja att inte gå till ifall man inte känner sig bekväm.

Trakasserier som sker på gatan eller på jobbet går däremot det inte att undvika. Charlotte Cederbom tycker att #metoo visar systematiken och utbreddheten i närmanden och övergrepp.

- Det som jag har sett handlar inte om att man har blivit nypt i rumpan på baren. Det handlar om vad som händer på efterfesten när man blir alldeles för full och blir våldtagen. Eller så handlar det om när man var liten i skolan och blev fasthållen på rasten. Eller om vad en tidigare pojkvän gjorde i hemmet, säger Charlotte Cederbom.

Är #metoo en revolution eller en kampanj som folk glömmer bort om en månad?

- Jag tror att det just nu kommer att rulla många huvuden och om det inte är början på en revolution så vet jag inte vad som är det, säger Charlotte Cederbom.

Diskussion om artikeln