Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Google och McKinsey undersökte: Automatisering kan ge fler jobb

Från 2017
3D-skannare och robotarm

Google och McKinsey slår på basis av en färsk undersökning fast att automatisering och artificiell intelligens kan skapa ekonomisk tillväxt och ha en positiv sysselsättande effekt för Finland.

Enligt undersökningen, som det amerikanska multinationella konsultföretaget McKinsey och den amerikanska sökmaskinsjätten Google låtit göra, kan automatisering och ökad användning av artificiell intelligens öka på den årliga bruttonationalprodukten i Finland med 1,8-3,0 procent.

Den sysselsättande effekten beräknas enligt pressmeddelandet bli över 100 000 nya arbetsplatser.

Banksalen i Bankhuset på Krämaretorget 2.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det har talats mycket om det motsatta, nämligen att människor inte längre behövs som förut i processer som kan automatiseras.

Till exempel bankkoncernen Nordea meddelade i torsdags att minst 4 000 arbetsuppgifter kommer att försvinna.

Kontorsnätverket krymper och bankens anställda ersätts av robotar - verksamheten och kunderna flyttas över till mobilen.

Men nu hävdar företagsjättarna att produktivitetsökningen genererar fler arbetstillfällen i och med investeringar så att helhetseffekten för arbetsmarknaderna är positiv - även om en del av arbetsplatserna försvinner.

Finland ett av de utvalda testobjekten

I utredningen granskades nio europeiska länders möjligheter att börja tillämpa ny teknologi och utnyttja automatiseringsprocesser och artificiell intelligens.

- Det är viktigt att vi kan kontrollera förändringarna i efterfrågan. För närvarande uppkommer det mest arbetsplatser i små och medelstora exportföretag och de är ofta föregångare vad gäller att utnyttja teknologi, säger Googles landschef Antti Järvinen.

Anna Hoverfelt i sitt mottagningsrum vid Ekenäs hälsostation
Bild: yle/Nicole Hjelt

I pressmeddelandet konstateras att en stor del av dagens arbetsuppgifter kommer att omorganiseras och arbetsuppgifter att förändras.

Enligt Järvinen är det extra viktigt att förändra arbetsprocesser i takt med att Finlands befolkning åldras.

Artificiell intelligens kommer enligt undersökningen att inverka också på högavlönade arbeten i framtiden. Men mindre än 10 procent av jobben kan automatiseras till mera än 90 procent - de flesta jobb kan automatiseras till en del, bland annat läkarnas och juristernas.

Ledarskapet, det vill säga chefsjobben, kan dock inte automatiseras, står det i pressmeddelandet.

Google och McKinsey slår fast att över 70 procent av finländarna anser att automatisering av arbetslivet är en möjlighet och inte ett hot.

Diskussion om artikeln