Hundratals elever från sju skolor i Borgå bjöd på proffsigt musikprogram på Konstfabriken
Aldrig tidigare har ett samarbete av den här storleksklassen ägt rum mellan skolorna i Borgå. Inte åtminstone inom musikens område.
Elever från sammanlagt sju skolor, både finsk- och svenskspråkiga, musicerade inför en så gott som slutsåld Avantisal i Konstfabriken i Borgå på torsdag kväll.
Konserten Från Hard Rock Halleluja till Finlandia arrangerades inom ramen för jubileumsåret Finland 100, vilket innebar att både nationalsången och Finlandiahymnen ingick i kvällens program.
"Någonting liknande har aldrig hänt"
Också i övrigt ingick det en hel del sånger med en stark förankring i finskt och finlandssvenskt musikliv.
Till exempel Tapio Rautavaaras Päivänsäde ja menninkäinen och Erna Tauros och Tove Janssons Höstvisa ingick i repertoaren.
Inför konserten stod kulturkoordinator Tove Karlsson från Borgå stads kulturtjänster och sålde biljetter.
- Vi började i morse klockan åtta med övningar. Sen blev det två konserter eller genrep inför skolelever och nu i kväll gäller det. Jag vågar påstå att någonting liknande har aldrig hänt i skolvärlden i Borgå, säger Karlsson.
Musiklärarna var genast med på noterna
Borgå har genom åren utmärkt sig som en stad där skolorna satsar på musik och där eleverna varje år satsar på konserter för publik.
Borgå gymnasium har sin Bogy-show och Strömborgska skolan sin Ströhö i toner. Nu arrangerades alltså ett ännu större och gränsöverskridande musikevenemang.
- Jag måste nog säga att det är helt musiklärarnas förtjänst. De musiklärare vi har i stan är helt fantastiska. Jag behövde bara fråga om det skulle vara genomförbart och lärarna undrade när vi kan köra igång, beskriver Karlsson.
Karlsson säger att ett evenemang av det här slaget är en otrolig upplevelse också för ungdomarna. De får uppträda tillsammans och får göra nya bekantskaper över skol- och språkgränserna.
Taktfast med bas och trummor
Frukterna av de målmedvetna satsningarna på musik i Borgåskolorna ser Tove Karlsson nästan dagligen.
- Jag behöver bara öppna teven så ser jag gamla elever som skaffat sig ett yrke inom musiken, säger Karlsson.
Vem vet, kanske kommer de två musikerna Benjamin Andersson och Vincent Riiheläinen på trummor respektive bas att synas på tv i framtiden.
- Det är vi som är fundamentet under den här kvällen, skojar pojkarna och syftar förstås på att det är de som ser till att alla andra håller takten.
"Att spela inför hundratals är stort"
Andersson och Riiheläinen säger att det är kul att ”jamma” i låten Hard Rock Hallelujah, men att de fosterländska sångerna förstås också är mäktiga på sitt sätt.
Att pojkarna får chansen att få uppträda på en så stor konsert kanske inte upprepas – om de inte blir proffs förstås.
- Jo, det här är nog stort. Jag har aldrig fått spela inför 550 personer tidigare så det känns nog fint, säger Riiheläinen.
Onödig nervositet
Andersson vill också, liksom Tove Karlsson, ge en eloge till musiklärarna i Borgå.
- Det hade nog aldrig blivit något utan dem. De ska ju förövrigt också ackompanjera i ett par sånger och det låter riktigt bra det också, säger Andersson.
Och visst lät det bra – oberoende om det var lärare eller elever som stod på scen. Den nervositet som många kände inför konserten visade sig vara onödig.
- Så klart är det alltid lite nervöst, men å andra sidan är alla uppträdande väldigt begåvade i sin nisch. Samarbetet har fungerat perfekt, säger Matilda Klemets, som i konserten ingick i en trio.
Allt nollas på scenen
Programledarna Emmy Ollas och Emilia Sundberg erkände också de att de var nervösa.
- Visst är det lite pirrigt, men när man kommer ut på scen så nollas allt och då är det bara att koncentrera sig på vad man ska säga och få ut det på rätt sätt, säger Sundberg.
Och bra gick det.
På den stora bildskärmen fick publiken ta del av bilder från det årtionde som sångerna var hämtade ur. Före det presenterade programledarna några historiska fakta från decenniet.
Allt bildade en fin och professionell helhet.
På torsdagen fick stadens bildningssektor samt stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och birträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz se showen.
På fredag fortsatte evenemanget med två konserter med elevpublik då elever från årskurs sju och nio fyllde de 800 stolarna i Avantisalen.