Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebypolitiker bantar sparkravet på kulturen

Från 2017
Mellersta Österbottens kammarorkester 2014
Bildtext Mellersta Österbottens kammarorkester. Arkivbild.
Bild: Pressbild.

Karlebys stadsstyrelse föreslår i sitt budgetförslag för 2018 ett överskott på 351 000 euro. Kulturen ska inte skäras ned så mycket som först befarat.

Stadsdirektören Stina Mattila ville i sitt budgetförslag skära ner på kulturen med 5 procent.

Kända kapellmästare och musiker gick då ut och vädjade för Mellersta Österbottens kammarorkester. De uppmanade politikerna i Karleby att inte strypa anslagen till orkestern.

Orkesterns tidigare intendent Gun-Maj Peltoniemi sa till Yle förra veckan att nedskärningen i orkesteranslagen såg ut att bli omkring 9 procent.

Kulturen får mer pengar

Stadsstyrelsen var dock mer givmild och lade till 260 000 euro till stadsdirektörens förslag då det gäller kultur-, musei- och bibliotekservice.

Detta glapp i resultatet ska täckas med att öka på finansieringsintäkterna med 300 000 euro.

Styrelsen vill också skära ner på stadsbyggnadsnämndens kostnader med två procent, det vill säga 1,1 miljoner euro. Det här gäller bland annat byggande och planering, vägunderhåll samt skötsel och underhåll av fastigheter.

Årsbidraget räcker inte till

Nettoinvesteringarna kommer nästa år att landa på 14,3 miljoner euro. Årsbidraget kommer inte att räcka till för att finansiera investeringarna, därför krävs ett tilläggslån på fem miljoner euro. Dessutom behövs ett lån på 44,7 miljoner euro för att amortera gamla lån.

De största projekten, byggandet av Chydenius skola och räddningsverkets byggprojekt, kommer att förverkligas genom leasingavtal.