Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"I februari är Pyeongchang förmodligen den tryggaste staden i världen" – alpinstjärnorna sågar FIS-chefens obekymrade bedömning

Från 2017
Gian-Franco Kasper i en ylletröja.
Bildtext Gian-Franco Kasper i en ylletröja.
Bild: Pierre Teyssot/SilverHub/REX/All Over Press

Det internationella skidförbundet FIS ordförande Gian-Franco Kasper säger till NRK att han inför OS i februari inte alls är oroad över säkerhetsläget på Koreahalvön. Alpinstjärnorna Kjetil Jansrud, Marcel Hirscher och Aksel Lund Svindal köper inte helt den analysen.

Vinter-OS ordnas i sydkoreanska PyeongChang mellan den 9 och 25 februari. Det spända politiska läget mellan Nordkorea och USA, som i sin tur är allierat med Sydkorea, har väckt diskussion gällande säkerheten i PyeongChang.

Avståndet till den nordkoreanska gränsen är under 100 kilometer. FIS-ordförande Gian-Franco Kasper tycker ändå inte att det finns skäl till oro.

– Det finns ingen orsak att vara rädd för att resa till Sydkorea. I februari är PyeongChang förmodligen den tryggaste staden i världen.

– Visst finns det en konflikt, men den är mellan Nordkorea och USA. Den konflikten har ingenting med Sydkorea och OS att göra.

"Han kan inte styra det"

FIS-ordföranden får inte alls medhåll av de alpina stjärnorna Marcel Hirscher, Kjetil Jansrud och Aksel Lund Svindal som NRK har talat med.

Alla har för avsikt att delta i OS även om de noggrant följer med hur situationen utvecklas.

– Får vi mer information om att det är farligt, så vill jag inte resa dit, menar österrikaren Hirscher.

Jansrud köper inte heller Kaspers analys.

– Han kan inte styra huruvida det är farligt eller inte. Oron och riskerna finns där, det får vi idrottare leva med. Vi kan inte bara sopa det under mattan och låtsas som att det inte existerar. Då är det klart bättre att prata om det.

Kjetil Jansrud och Aksel Lund Svindal på prispallen.
Bildtext Kjetil Jansrud och Aksel Lund Svindal på prispallen.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Landslagskollegan Svindal håller med Jansrud.

– Att säga att PyeongChang är världens säkraste stad i februari låter märkligt i mina öron. Jag vet inte hur lång räckvidd nordkoreanska raketer har, men de når helt säkert till Sydkorea. Då är det lite konstigt att säga att PyeongChang är tryggast i världen.

Litar på myndigheterna

Norrmännen är mer bekymrade över vad som händer i stort.

– Jag är inte rädd för att åka dit. Jag fruktar mer för att det händer något som gör att OS ställs in, säger Svindal.

Jansrud håller med.

– Personligen har jag full tillit till myndigheterna. Antingen säger de att vi kan ge oss av eftersom det är tryggt, eller så säger de att vi stannar hemma eftersom det inte är säkert.

Diskussion om artikeln