Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vinnarna i poesitävlingen Lilla Edith utsedda

Från 2017
Uppdaterad 29.10.2017 17:50.
Edith Södergran
Bildtext Lilla Edith priset delas ut av Edith Södergran-sällskapet som vill främja intresset för författaren Edith Södergran (1892-1923)
Bild: SLS Svenska Litteratursällskapet i Finland

Felicia Sarling från Åland tog hem första pris i Edith Södergran-sällskapets dikttävling Lilla Edith 2017 som delades ut på söndagen.

Tävlingen riktade sig till unga i Finland, födda 1998–2003.

Juryn motiverade priset med att de var imponerade över Sarlings ”förmåga att klä tankarna i vackra och känslomässiga metaforer samt finna levande och innehållsrika uttryck som återger det poetiska jagets själstillstånd”.

Andra platsen gick till Laura Lilius (S:t Karins) för hennes ”språkliga djärvhet som visar sig i måleriska och överraskande bilder”.

Tredje platsen gick till Jennifer Österman (Eckerö, Åland). Juryn uppskattade balansen mellan ”tradition och innovation, form och innehåll, estetisk helhet och vackra poetiska uttryck” i hennes dikter.

Prisutdelningen skedde på Helsingfors bokmässa där vinnarna läste upp sina dikter.

Tävlingens tema var ”resan och vandringen”. Skribenterna deltog med tre tidigare opublicerade dikter skrivna på svenska. Juryn bestod av litteraturvetaren Olga Engfelt och poeten Petter Sandelin.

Stort intresse för tävlingen

Totalt kom det in 65 bidrag, de flesta av dem från Åland och Österbotten.

– Vi är positivt överraskade av det intresse som tävlingen har rönt. Förra gången vi ordnade den, 2014, som också var första gången, hade vi tio deltagare, säger Sebastian Köhler, ordförande för Edith Södergran-sällskapet.

– Det är nu uppenbart att det finns plats för Lilla Edith bland de andra finlandssvenska litterära tävlingarna. En motsvarande tävling specifikt för denna åldersgrupp, 14–19-åringar, saknas i Svenskfinland, säger Köhler.

Edith Södergran-sällskapet är en ideell, litterär förening med syfte att främja intresset för författaren Edith Södergran (1892–1923), den finlandssvenska modernismen och lyrik i allmänhet.

Tävlingen ordnades i samarbete med Svenska Litteratursällskapet och Schildts & Söderströms.

Diskussion om artikeln