Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Gatorna är inte bara för separatisterna" - Katalaner demonstrerar för ett enat Spanien

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 16:46.
Demonstrationer i Barcelona för ett enat Spanien.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Spanien har man vaknat till en ny dag av protester. Idag är det de så kallade unionisterna, som vill att Katalonien ska förbli en del av Spanien, som har dragit ut på gatorna i Barcelona. Ett gulrött flagghav vajar i solskenet för ett enat Spanien.

“Gatorna är till för alla, inte bara för separatisterna” ropar demonstranterna som samlats på den stora boulevarden Passeig de Gràcia i centrala Barcelona.

De har blivit uppmanade att ta med sig katalanska, spanska och EU-flaggan av arrangören Societat Civil Catalana (SCC).

- Idag har än en gång den tysta majoriteten dragit ut på gatorna för att säga att majoriteten av katalanerna känner sig katalanska, spanska och europeiska, säger Ines Arrimadas åt Reuters.

Arrimadas är gruppledare för Ciudadanos, det största oppositionspartiet i det upplösta katalanska parlamentet.

Flera toppolitiker deltar. Bland annat representanter från tre oppositionspartier i Katalonien, inklusive den spanske premiärministern Mariano Rajoys konservativa parti.

Demonstrationer i Barcelona för ett enat Spanien.
Bildtext Enligt den regionala polisen samlades 300 000 människor i Barcelona för att demonstrera för ett enat Spanien. Enligt den spanska regeringens uppgifter var deltagarna över en miljon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Folkmassan sjunger “länge leve Spanien” och “Puidgemont i fängelset”. En 19-årig studerande som kommer från staden Girona säger att hon inte vågar tala öppet i sin hemstad om att hon skulle delta i dagens manifestation.

- Jag vågade inte ta fram den spanska flaggan i min hemstad, säger Marina Fernandez.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puidgemont var tidigare borgmästare i Girona som också kallas för separatisternas högborg.

Demonstrationer i Barcelona för ett enat Spanien.
Bild: AFP / Lehtikuva

En annan kvinna i trettiofem års ålder som också deltar i demonstrationen är upprörd över att separatisterna säger sig tala för alla katalaner.

- Separatisterna lever i en parallell verklighet och i en surrealistisk sådan. Jag är arg på dem för att de tror sig tala för oss alla då de verkligen inte gör det, säger Silvia Aracon till nyhetsbyrån AFP.

Självständighetsivrarna skulle förlora ett nyval

Splittringen mellan de som är för och de som är emot självständighet i Katalonien blir djupare för var dag som går.

Spanska dagstidningen El Mundo publicerade idag en färsk opinionsmätning som ger vid handen mycket jämna siffror. De som är för ett enat Spanien har ändå ett litet försprång.

Det betyder att de katalanska partier som stöder självständighet skulle förlora sin majoritet i parlamentet efter ett nyval.

Opinionsmätningen som gjorts under den gångna veckan visar att 42,5 procent av katalanerna tänker rösta på partier som stöder självständighet, medan 43,4 procent tänker rösta på oppositionspartier som motsätter sig självständighet för Katalonien.

Demonstrationer i Barcelona för ett enat Spanien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Historiska dagar

Det var i fredags som självständighetsivrarna i regionparlamentet lade fram en resolutionstext som slår fast att Katalonien ska bryta sig loss från Spanien.

Resolutionstexten röstades igenom med 70 ja-röster, 10 emot och 2 blanka. Efter omröstningen reste sig ledamöterna och sjöng den katalanska nationalsången.

Demonstrationer i Barcelona för ett enat Spanien.

Kort efter det katalanska parlamentets självständighetsförklaring gav den spanska senaten grönt ljus till regeringens föreslagna åtgärder
för att stoppa separatisternas planer.

Premiärminister Mariano Rajoy avsatte Carles Puidgemont och hans regering och begränsade regionparlamentets makt.
Dessutom utlystes nyval till den 21 december.

Allt detta var möjligt med hänvisning till grundlagens artikel 155, som ger regeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region hotar Spaniens intressen. Den har aldrig tidigare använts.

Källa: TT, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln