Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vad har de här barnen gjort för att förtjäna det här" - FN slår larm om svältande barn i Syrien

Från 2017
Svältande barn i Syrien - Spela upp på Arenan

Läkaren håller upp två och ett halvt år gamla Hala som väger mindre än fem kilogram. Hennes ögon är djupt urholkade och under den genomskinliga huden är hennes armar och ben smala som tändstickor.

Hon gråter lite ynkligt och grimaserna vittnar om smärta.

Hennes föräldrar är rädda att hon inte kommer att överleva belägringen. Hala har problem med ämnesomsättningen och bristen på mat förvärrar hennes tillstånd.

Situationen för de omkring 350 000 människorna i det belägrade Ghouta som är en förort till Damaskus är en skandal, säger FN som uppmanar parterna i konflikten att tillåta hjälp till området.

Svältande barn i Ghouta i Syrien.
Bildtext Efter bilderna på Sahar Dofdaa som dog som en månad gammal av svält i Ghouta har myndigheterna slagit larm om att flera andra barn kan komma att gå samma öde till mötes.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt en läkare i det belägrade området är det stor brist på mat och mediciner och undernäringen bland barnen på sjukhuset har fördubblats under de två senaste månaderna.

FN larmar om kris i Ghouta.
Bildtext En läkare plockar ut engångsplasthandskar från tvättmaskinen på ett sjukhus i östra Ghouta.

Tunnlarna förstördes

Ghouta har varit belägrat av den syriska armen sedan 2013 men situationen har förvärrats ytterligare sedan tunnlarna som använts till att smuggla in varor har förstörts.

Enligt nyhetsbyrån TT som har intervjuat en aktivist i Ghouta har priset på mat skjutit i höjden sedan regeringstrogna styrkor i maj förstörde tunnlarna. Desperationen växer och flera matlager har plundrats.

- Det finns ingen medicin eller mjölk till barnen, Många som är sjuka behöver avancerad vård, de kommer att dö om de blir kvar här. Hungern är svår för kvinnor och barn, skriver aktivisten Nour Adam från det belägrade området till TT.

Ett paket socker kostar 15 dollar och är helt för dyrt för civila som levt under belägring i brutala förhållanden i flera år.

FN larmar om kris i Ghouta.
Bildtext Två barn leker medan deras pappa försöker tända eld på några bitar papper för att värma mat.

Regeringen har begränsat hjälpförsändelserna till området. Mellan januari och september godkände regeringen bara en fjärdedel av förfrågningarna om att leverera hjälp, uppger FN.

- Jag påminner alla parter om att avsiktlig svält av civila som metod för krigföring utgör en klar kränkning av internationell humanitär rätt, och kan utgöra ett brott mot mänskligheten och ett krigsbrott, säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

Dödlig taktik

Belägring är en grym taktik som har använts av såväl regimen som dess motståndare under konflikten som inleddes 2011.

Um Said som är mamma till sex barn säger till Reuters att hon är för hungrig för att lyckas amma sina barn.

- Jag sätter barnet till bröstet, men det kommer ingen mjölk. Jag har inte ätit någonting, igår gick jag och lade mig på tom mage.

Um Said berättar att då hon inte kan amma och det inte finns mjölk har hon tvingats ge äggplanta åt sina fem månader gamla tvillingar. Den ena av dem har fått ont i magen vilket ytterligare försvårat uttorkningen.

- Vad har de här barnen gjort för att förtjäna att dö av svält och uttorkning? Är det inte en tragedi, frågar Um Said.

En familj torkar tomater och eggplanta i Ghouta.
Bildtext En familj i det belägrade östra Ghouta torkar tomater och äggplanta i solen.

Enligt UNICEF lider 1 200 barn i östra Ghouta av undernäring och lika många är i riskzonen.

Östra Ghouta är en av fyra så kallade nedtrappningszoner som har förhandlats fram av Ryssland, Iran och Turkiet för att minska på våldet i Syrien. Ett av målen var att underlätta hjälptransporterna in i områdena, men senast i torsdags dödades minst åtta civila i östra Ghouta, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

En familj i Ghouta.
Bildtext En pappa och hans son har skadats svårt i striderna i Syrien. Östra Ghouta är en av de sista starka rebellfästena i Syrien
Bild: AFP / Lehtikuva

- Så länge omvärlden inte ser vad som händer i Ghouta och i Syrien så kommer kriget att fortsätta, tror aktivisten Nour Adam.

Han är en av de syrier som har protesterat mot den syriska regimen sedan konflikten inleddes 2011. Nu drömmer han om att komma ut från östra Gouta för att kunna träffa sin familj men det går inte ta sig ut därifrån.

- Vi går en långsam död till mötes, säger han till nyhetsbyrån TT.

Källa: TT, Reuters, Al Jazeera

Diskussion om artikeln