Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Driftiga klädföretagare i Korpo: ”Finländarna gillar grått och svart”

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 00:40.
Catwalk.
Bildtext Virpi Kostiainens kläder visades upp på mässan i Åbo.
Bild: Yle/Andy Ödman

Terhi Ahosola och Virpi Kostiainen bevisar att det går att driva flera klädföretag i Korpo. Ahosola satsar på import medan Kostiainen designar sin kollektion själv.

Terhi Ahosola och hennes butik Amalias hem och Virpi Kostiainen med företag Niinmun’design visade upp sina kollektioner på mässan Kvinnor kan i Åbo.

Företagarna Terhi Ahosola och Virpi Kosainen
Bildtext Terhi Ahosola och Virpi Kostiainen är båda företagare i Korpo.
Bild: Yle/Andy Ödman

Både Ahosola och Kostiainen tycker att en mässa som riktar sig till kvinnor är ett bra ställe att visa upp sina produkter på.

Satsar på ekologiskt

Kostiainen designar sina kläder själv i Korpo och låter sy upp dem i Åbo. Hon satsar på ekologiska produkter och försöker så långt som möjligt använda sig av inhemskt råmaterial.

På frågan vad det är som gäller för Kostiainen i höstens kollektion så svarar hon att det ska vara rätt dämpat och jordnära. Finländarna tycker om grått och svart konstaterar Kostiainen.

Modeshov på Kvinnor kan-mässan.
Bildtext Teri Ahosola mellan två av modellerna som visar hennes kollektion.
Bild: Yle/Andy Ödman

Gillar dansk och svensk design

Terhi Ahosola importerar kläder främst från Danmark och Sverige och säljer dem i sin butik i Korpo och på nätet.
Hon beskriver sin kollektion som ”vanliga” och bekväma kläder med lite extra krydda i. Kläderna ska vara klassiska men ändå moderna, säger Ahosola.

Ahola, liksom Virpi Kostiainen, menar att finländarna tycker om grått. Hon berättar att vissa av hennes kunder avsiktligt försöker lämna den traditionella svarta klädfärgen och att de då ofta landar på just grått.

Diskussion om artikeln