Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen vill bli synligare på nätet - kommer att finnas på Whatsapp

Från 2017
Polisbil står vid ett övergångsställe med människor som går över vägen i bakgrunden.
Bild: Derrick Frilund / Yle

För att öka närvaron på sociala medier ska Helsingforspolisen få en nätpolis. Målet är att kunna övervaka nätet på samma sätt som man övervakar det som sker på gatan.

Den nya nätpolisens roll kommer att vara att ge råd och hjälpa till att förebygga brott på nätet. Rollen axlas av överkonstapel Teemu Hokkanen.

– Syftet med nätpolisen är att sänka tröskeln för att vända sig till polisen i såna ärenden som ibland kan vara svåra att behandla. Ofta kan det vara lättare att göra det via tangentbordet än genom att ringa eller besöka polisen, säger Hokkanen.

Från och med den 3 november kommer polisen att öppna ett Whatsapp-konto.

– Vi vill testa olika kanaler så att människor i alla åldrar ska kunna få kontakt med oss. Vi tar i bruk Whatsapp för att nå ungdomar bättre än förut säger Hokkanen.

Helsingforspolisen finns redan på Twitter, Facebook, Instagram och Snapchat.

På samma sätt som på gatan

Hokkanen poängterar att polisen inte kan övervaka alla olika nätforum, men han tror att nätnärvaron kommer att underlätta arbetet.

– Här gäller samma verklighet som ute på gatan. Inte heller där kan vi övervaka allt, men vi vill ändå vara tillgängliga om det uppstår ett behov.

- Om det sker något i en privat lägenhet kan vi åka dit och knacka på. Om det föregår exempelvis hatretorik på ett forum kan vi nu också söka oss dit, förklarar Hokkanen.

Nättjänsterna används också för att informera allmänheten och medierna.

– Vårt mål är att tillförlitlig myndighetsinformation ska vara lätt och snabbt tillgänglig för alla. Då kan vi ta död på rykten och ge råd om hur man ska agera i olika slags situationer, säger polischef Lasse Aapio på polisinrättningen i Helsingfors.

– Snabb information är viktig särskilt om den allmänna ordningen och säkerheten är hotad.

Utöver att ingripa i nätbrott deltar nätpolisen därför i fortsättningen även allt mer i polisoperationer som kräver snabb information. Då kan man korrigera eventuell felaktig information på sociala medier, säger Aapio.

Diskussion om artikeln