Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Staden vill sälja Nelin-Cronströms lägenhet

Från 2017
Ett rum i Nelin-Cronströms konsthem.
Bildtext Ett rum i Nelin-Cronströms konsthem.
Bild: Yle/Roger Källman

Det sista kapitlet i följetongen Nelin-Cronströms konsthem i Vasa kan komma att skrivas då stadsstyrelsen på sitt möte på måndag kväll ska fatta beslut om försäljning av lägenheten på Strandgatan.

Nelin-Cronströms konsthem i Vasa donerades till Österbottens museum år 1997. Lägenheten och konstsamlingen i den på Strandgatan i Vasa visades under de därpå följande åren för grupper några gånger per år.

Att driva Nelin-Cronströms konsthem på ett effektivt sätt har ändå visat sig vara svårt. Endast små grupper har kunnat besöka konsthemmet, som stängdes 2015.

Sedan 2015 har samlingen gåtts igenom och en del konstverk har anslutits till Österbottens museums samlingar, medan andra verk har avförts och sålts. Nu ska också lägenheten säljas och enligt beslutsförslaget ska det ske genom mäklaruppdrag.

Testamentsdonation

Konstsamlingen består av 375 konstverk. Bland dem finns både utländska, inhemska och österbottniska konstnärer representerade.

Lägenheten har varit bankkamrer Alfred Nelin och hans hustru Elins hem. Bostaden testamenterades till dottern Anne-Marie som var språkforskare.

Dottern omkom i Estoniakatastofen och hennes man Nils-Gustav Cronström donerade konsten och lägenheten till Vasa stad.

Diskussion om artikeln