Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya barnsjukhuset i Mejlans ska vara familjevänligt - "Det kommer att finnas sängar för föräldrarna"

Från 2017
nakna babyfötter. En vuxen människas händer formade till hjärta runt de här små babyfötterna.
Bildtext Allt från små prematurer till femtonåringar kommer att skötas om i det nya barnsjukhuset. Det ska vara lätt för föräldrarna att vara med sina små.

Nya barnsjukhuset kommer att ersätta Barnkliniken och Barnets borg i Mejlans i Helsingfors. I oktober nästa år kan de första patienterna flytta in.

Har du någon gång försökt sova på en madrass på golvet bredvid ditt barns sjukhussäng?

Har du mitt i natten stuckit upp ditt glåmiga huvud i jämnhöjd med barnets säng för att se att allt nu säkert är bra, sen lagt dig ner och försökt få lite sömn på den hårda madrassen - med plastöverdrag under lakanet - för att följande dag orka vara till stöd för ditt barn?

Nu är det snart slut på sovandet på golvet, lovar sektorchef vid HUCS, Jari Petäjä

Sektorchef vid HUCS Jari Petäjä sitter bakom sitt skrivbord i kontoret i Barnets borg.
Bildtext Sektorchef vid HUCS Jari Petäjä vid sitt skrivbord på nionde våningen i Barnets borg.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Det kommer att finnas sängar för föräldrarna. I huvudsak kommer alla barn att ha egna rum och i dem kommer det att finnas en bäddsoffa med plats för en förälder att sova i.

I rummet ska man kunna vara i fred och ha det bekvämt, lovar Petäjä. Familjen kommer att vara i fokus i det nya barnsjukhuset.

- Allt är planerat för att föräldrarna ska kunna komma och gå som det passar dem och så som barnet behöver dem. Det ska inte begränsas av avdelningens rutiner.

Nytt nytt nytt - därför namnet

Det nya barnsjukhuset kommer faktiskt att heta just så: Nya barnsjukhuset. Blir det inte lite märkligt med namnet om några årtionden, då byggnaden inte längre är ny?

- Nej, för det kommer att vara nytt varje dag. Vi ska arbeta för att följa med tiden och att se till att vården alltid är den bästa och nyaste.

Det ligger alltså ett löfte i namnet, förklarar Jari Petäjä.

Bild på det nya, ännu halvfärdiga barnsjukhusets fasad. Framför det stängsel och två buggarbetare.
Bildtext Färggrant i höstrusket.
Bild: Yle/ Karin Filén

Väntetiden kortare i jouren

I Nya barnsjukhuset i Mejlans kommer man att vårda barn från hela landet som behöver specialvård. Det kommer också samtidigt att fungera som ett lokalsjukhus för barn i Helsingfors och i regionen.

Joursjukvården för barn kommer också att finnas här, liksom i Jorv i Esbo. Petäjä säger att kapaciteten när det gäller att ta emot jourpatienter kommer att öka.

Hur länge måste man då vänta om man till exempel kommer med ett barn som har ramlat från soffan och har slagit huvudet och är vimmelkantig?

- Om vi säger att du måste vänta i tjugo minuter - hur låter det? Jag ska nu kanske inte lova något, men ungefär så ska det vara.

Sjuka småttingar

Den nya sjukhusbyggnaden i sig är sådan att den kan användas av vem som helst, barn eller vuxna, berättar Jari Petäjä. Man har ändå hela tiden tagit i beaktande att allt måste vara funktionellt för barn.

En ekenäsflicka som fötts på Lojo BB.
Bildtext Här kommer man att sköta om de minsta. (Arkivbild.)
Bild: Yle/Sofia Ekblom

- Det är säkert överraskande för många hur små majoriteten av patienterna är. De är under fyra år. Vi har planerat allt så att omgivningen passar barn och att möbler och annat är i rätt storlek för små barn.

Mumin på sjukhuset

Färger och konst är viktigt för trivseln, säger Petäjä.

- Redan från början har man planerat att konsten ska få en mycket synlig plats i sjukhuset. Konst är viktigt för människor, och barn är inga undantag. Vi får också använda Mumin-låtar och -historier.

I oktober 2018 säger Jari Petäjä att han hoppas att de första patienterna ska ha flyttat in i Nya barnsjukhuset.

Så här kommer det nya barnsjukhuset att se ut från Stenbäcksgatan.
Bildtext Så här ser visionen ut. Nya barnsjukhuset ska stå färdigt i oktober 2018.
Bild: © LUMART

Diskussion om artikeln