Hoppa till huvudinnehåll

Sluta panta

Hur vet man om någon är kär?

Från 2017
sluta panta
Bild: YLE

”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

Häromveckan fick vi dock faktiskt en liten chock på ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten Decibel.fi. I många år nu har just webbsidan ”Hur vet man att någon är kär?” varit den mest besökta sidan av alla våra ca 17.000 sidor som börjar med www.decibel.fi/... Den brukar läsas hundratals gånger varje månad – och det förstår man ju, för denna fråga är nog en av de största av Livets Stora Frågor, och har säkert varit det sedan mänsklighetens begynnelse.

Men så plötsligt hade den blivit omsprungen av sidan ”Göra slut”! Vad är det som händer?! Har alla plötsligt fått kris i sina kärleksförhållanden? Är det något med hösten? Vi brukar ju märka av förälskelsetrender både på våren och när skolan börjar efter sommarlovet, men det här var något nytt. Och ännu har vi inte hittat någon bra förklaring. Någon som har teorier?

Till Decibel.fi får österbottniska (och andra, såklart) ungdomar anonymt skicka frågor om saker som bekymrar dem, om allt mellan himmel och jord, och så svarar antingen Decibel-teamet eller någon ur ett 60-tal personer brett nätverk av sakkunniga och experter på frågan direkt inom fem vardagar.

Frågar exempelvis en 15-årig Närpes-pojk något om mopedtrimning, så svarar antingen en besiktningsman eller en poliskonstapel direkt på hans fråga på sajten, och frågar en 23-årig Kronoby-tjej om sina p-pillerbiverkningar, så svarar vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare.

Det här gör att unga snabbt, sakligt, tillförlitligt och framförallt personligt får råd, stöd, förklaringar och empati för sina problem. I landets södra delar hjälper Ungdomsakademin Luckan ungdomar likadant genom sin rådgivningstjänst Fråga.

Varje vecka får vi på Decibel en bunt frågor som handlar om kärlek, förälskelse, parförhållande, flirt eller olycklig kärlek. Men det är inte det lättaste att hitta några direkt sakkunniga på det området som skulle vilja hjälpa med en knoppande ungdomskärlek.

Exempelvis en parterapeut eller familjeterapeut (vilket det inte finns många av i Svenskfinland) har oftast mer kunskap om den andra änden av kärlekslivet, till exempel när vuxna försöker förhindra en skilsmässa.

Så då är det jag som har svarat på kärleksfrågorna på Decibel – i 9 år nu redan. Under årens lopp har jag samlat på mig, bland annat från psykologin, en gedigen kunskap om hur förhållanden brukar kunna fungera. Jag har högar av flirttips på lager och långa listor på varningstecken att akta så att förhållandet inte tar slut.

Men kärlek är nog en knepig sort, för ingen kärlek är ändå den andra lik! Det finns inga regler som passar varendaste fall, ingen handbok att följa och framförallt ingen facit eller garanti för att råden kommer att funka.

Kanske beror det på att vi – framförallt i förälskelseskedet – ofta blir som förbytta, knappt känner igen oss själva.

Till exempel kan den socialaste och öppnaste av oss plötsligt förvandlas till en mumlande, famlande, kallsvettig zombie när personen för de heta känslorna går förbi, totalt utan självförtroende och mod.

Även i ett förhållande kan vi reagera tvärt emot våra vanliga personliga egenskaper, så att exempelvis den annars så självsäkra typ kan bli svartsjuk, misstänksam och osäker på att räcka till som partner. Då är det svårt att göra upp något slags logiskt och förnuftigt kärleksregelverk att bli expert på.

I alla fall tills de uppfunnit den där tankeläsningsmaskinen eller magiska kristallkulan att skåda framtiden i. Så i väntan på dem så står jag till förfogande med råd och knep, tänkbara förklaringar, erfarenheter och pepp.

För kanske hör kärlek ändå till den sortens livskunskap som man lär sig bäst genom att diskutera om den med andra?

Liselott Nyström Forsén
Ungdomsinformatör på ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten Decibel

Du kan chatta med Liselott om "kärlek och kärleksbekymmer" på Sluta panta-chatten ikväll den 30.10 kl. 19-22 och imorgonkväll den 31.10 kl. 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Diskussion om artikeln