Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair börjar väga passagerare - vill ha data om hur mycket flygplanen väger

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 14:50.
Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Bild: Mostphotos.com / Stefan Holm

Finnair börjar väga passagerarna och deras handbagage med avsikt att uppdatera data som används vid beräkningar som gäller bland annat lastning av flygplan.

Flygbolaget är ute efter resenärernas och handbagagets genomsnittliga vikt. Det är frivilligt för passagerarna att ställa sig på vågen på Helsingfors-Vanda flygplats.

De första vägningarna genomförs de närmaste dagarna. Sammanlagt 150 kunder och deras handbagage vägs.
Finnair vill samla in uppdaterad information om hur mycket passagerarna och handbagaget väger.

För närvarande utnyttjar Finnair den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s uppgifter från år 2009 om standardvikter.

Finnair ute efter mer exakta uppgifter

Sami Suokas som ansvarar för Finnairs kundprocess på flygplatserna säger att Finnair vill samla in egna uppgifter för att kunna vara säker på att man använder bästa möjliga data.

Den egentliga datainsamlingen genomförs i slutet av 2017 och under året 2018.

Passagerarna vägs vid gaten och endast den Finnairanställda som sköter den här uppgiften ser personens vikt. De uppgifter som Finnair samlar in är passagerarens och handbagagets vikt, personens ålder och kön, syftet med resan och i vilken klass personen reser.

Finnair samlar också in uppgifter om det bagage som checkas in.

"Ingenting att göra med överviktiga passagerare"

Datainsamlingen har ingenting att göra med överviktiga passagerare, säger direktör Päivyt Tallqvist till Iltalehti.

Tallqvist som ansvarar för Finnairs medierelationer säger att det handlar om att Finnair inom alla områden av verksamheten vill ha så noggranna uppgifter som möjligt. Hon säger att Finnair vill samla in uppgifter om bolagets egna passagerare.

Tallqvist uppger för Yle nyheter att uppgifter om medelvikt används då flygplanen lastas. Uppgifterna påverkar bland annat mängden last i lastutrymmet och bränslemängden.

När det gäller bränslemängden finns det enligt Tallqvist alltid generösa säkerhetsmarginaler som kan behövas om planet till exempel dirigeras till en annan flygplats..

Artikeln uppdateras klockan 13.48. Stycket som inleds med "Sami Suokas som ansvarar för Finnairs kundprocess" formulerades om en aning. Samtidigt kompletterades artikeln med uppgiften att vägningarna inte har något att göra med överviktiga passagerare.

Artikeln uppdateras klockan 14.50 med en kommentar av Päivyt Tallqvist för Yle nyheter.

Diskussion om artikeln