Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Naturen i Kvarkens skärgård får tummen upp av besökarna

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 13:56.
Replotbron.
Bildtext Många besökare tog sig en tur över Replotbron.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

De som besöker Kvarkens skärgård är nöjdare nu än för sju år sedan. Populäraste är det att åka till Svedjehamn och att köra över Replotbron.

Under sommaren frågade Forststyrelsen besökarna i världsarvet Kvarkens skärgård vad de tyckte om sitt besök. Besökarna fick bland annat svara på vad de tyckte om olika frilufttjänster som naturstigar.

Nöjdare nu än för sju år sedan

En första undersökningen utfördes tre år efter att Kvarken infördes på världsarvslistan sommaren 2009. I somras var det dags att upprepa undersökningen för att följa upp om besökarna fortfarande är lika nöjda eller om besöksmålen måste utvecklas.

Undersökningen visar att besökarna är klart nöjdare med sitt besök nu än för sju år sedan.

- Det är glädjande nyheter, eftersom kommunerna och Forststyrelsen satsat en hel del resurser på att förbättra friluftstjänsterna i världsarvet, säger världsarvskoordinatorn Susanna Lindeman från Forststyrelsen.

Salteriet i Svedjehamn, Björköby
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Besökarna är nöjda med att det är rent och säkert att vistas i skärgården. Vandringsledarna och informationstavlorna får beröm och besökarna och också nöjda med tillgången till parkeringsplatser

Valsörarna får mest kritik

De som svarade var huvudsakligen väldigt nöjda med sitt besök men det kom också in den del utvecklingsidéer.

- Flest klagomål har kommit från Valsörarna där folk är missnöjda med helheten. Bland annat naturstigen är inte i skick. Också då det gäller avfallshantering, vägnätens skick och tillgängligheten för personer med specialbehov har det kommit in klagomål, säger Lindeman.

Svedjehamn och Replotbron populära resemål

Totalt samlades det in drygt 500 ifyllda frågeformulär från bland annat Saltkaret i Svedjehamn, Sommarö fortområde, Valsörarna, Rönnskär (Fäliskäret), Mickelsörarna (Kummelskär) och Molpehällorna.

Kummelskär
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Undersökningen visar att Svedjehamn och Replotbron var de mest besökta resmålen.

- Den typiska besökaren var 45-64 år gammal och reste tillsammans med sin familj. De flesta hade besökt världsarvet tidigare, säger Lindeman.

De flesta kommer från Vasa och Korsholm

Nästan hälften av de som svarade var fast bosatt i en av de fem världsarvskommunerna. De flesta av besökarna kom från Vasa eller Korsholm och 41 procent från andra delar av Finland.

Av besökarna var 14 procent utländska turister. Andelen utländska resenärer hade ökat med fem procent från den förra undersökningen år 2009. ¨

Sverige var det vanligaste hemlandet bland de utländska turisterna. Övriga hemländer utöver EU-länder var USA, Kanada och Kina.

Helt åt skogen i Tykö
Bild: Yle/Annika Holmbom

Populärt att vandra i naturen

Det som står klart är att många besökte Kvarkens skärgård för att uppleva naturen och landskapet. Den populäraste aktiviteten var att vandra i naturen.

Besökarna fick också på hur mycket pengar de använt. Utgående från Forststyrelsens beräkningar har världsarvet genererat cirka 3,5 miljoner euro och 36 årsverken till den lokala ekonomin.