Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps förra kampanjchef åtalas i Rysslandshärvan

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 20:00.
Paul Manafort.
Bildtext Paul Manafort.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

President Donald Trumps förra kampanjchef Paul Manafort åtalas i samband med utredningarna kring rysk inblandning i presidentvalskampanjen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vita huset väntas kommentera åtalet mot Manafort - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Både Manafort och hans tidigare affärskompanjon Rick Gates uppmanades överlämna sig till myndigheterna, vilket de gjorde genast på morgonen.

Manafort steg in på den federala polisen FBI:s kontor i Washington tillsammans med sin advokat.

Tv-kanalen CNN rapporterade redan på fredag kväll att en federal åtalsjury godkänt de första formella anklagelserna i Rysslandsutredningen om rysk inblandning i fjolårets amerikanska presidentval.

Utredningen leds av den före detta FBI-chefen och särskilde åklagaren Robert Mueller.

Mueller har rätt att väcka åtal även om andra eventuella brott som dyker upp under utredningen.

Åtalet mot Manafort och Gates gäller bland annat "konspiration mot Förenta staterna" och penningtvätt.

Manafort tvingades lämna jobbet som Trumps kampanjchef i augusti efter bred uppmärksamhet kring hans tidigare uppdrag.

Paul Manafort har bland annat varit rådgivare till Ukrainas avsatta Rysslandsvänliga ledare Viktor Janukovytj, Filippinernas förra diktator Ferdinand Marcos och Kongo-Zaires förra diktator Mobutu Sese Seko.

Enligt New York Times förekommer Rick Gates namn i dokument som har att göra med bolag som Manafort grundat på Cypern för att ta emot betalningar av politiker och affärsmän i Östeuropa.

Trump: Detta skedde för flera år sedan

I en kommentar på Twitter i dag säger Trump att det här skedde för flera år sedan, innan Paul Manafort var med i Trumpkampanjen.

Han frågar sig också varför ”Crooked Hillary” (”oärliga Hillary") och demokraterna inte är i fokus.

Trump har förnekat all rysk inblandning i presidentvalet. Enligt honom är utredningarna och medierapporterna en häxjakt.

Papadopoulos erkänner att han ljugit om Rysslandskopplingar

Förutom Mananfort och Gates har Rysslandsutredningen lett till ett skilt åtal mot George Papadopoulos, som frivilligarbetade i Trumps valkampanj. Enligt uppgifter som offentliggjordes på måndagen har Papadopoulos erkänt att han ljugit för den federala polisen FBI om sina Rysslandskopplingar under tiden för kampanjen.

Enligt NBC erkände sig Papadopoulos skyldig för tre veckor sedan och lovade i hopp om en mildare dom att samarbeta med myndigheterna som utreder de misstänkta Rysslandskopplingarna.

Åtalet mot Papadopoulos och hans svar offentliggjordes på måndagen. Papadopoulos medger att han försökte hemlighålla sin koppling till en professor som i sin tur är kopplad till den ryska administrationen.

Professorn hade erbjudit sig att leverera information som skulle vara skadlig för Trumps motkandidat, Demokraternas Hillary Clinton.

Washington Post avslöjade i augusti att Papadopoulos flera gånger erbjöd sig att ordna ett möte mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin eller andra representanter för ryska staten.

Källor: CNN, FNB, AFP

Diskussion om artikeln