Debutroman om några kvinnoöden under Vasa brand
Pigan Elna är dotter till en skomakare medan Amalia kommer från en välbärgad köpmannasläkt. Deras liv vävs samman under oväntade och dramatiska omständigheter när elden slukar Vasa en augustiförmiddag år 1852.
Förmiddagen den 3 augusti 1852 blev hela Vasa ödelagt av en förödande brand.
Efterforskningar har kommit fram till att det var en påstruken bonde från Vörå som övernattat i ett uthus och som under morgonen tappat sin pipa i den torra mossan som förorsakade den kraftiga och förödande branden.
Branden gjorde fler än 3 000 invånare i staden hemlösa. Endast ett fåtal byggnader klarade sig, bland dem hovrätten och Wasastjernahuset.
Den nyutkomna romanen Rök i fjärran av debutanten Mikaela Nykvist tar sin början just denna tidiga augustimorgon när livet förändras för alltid och tar en ny vändning för de flesta av stadens invånare.
Mikaela Nykvist är själv uppvuxen i det som idag går under namnet Gamla Vasa, men det var först under en rundvandring som hon fick upp ögonen för det som hänt i hennes hemkvarter:
- Under en vacker augustidag för några år sedan var vi på guidetur med marthorna och vår guide var så inspirerande att jag fick upp ögonen för sådant som jag varit hemmablind inför.
Olika kvinnor med liknande livsöden
I berättelsen får vi framför allt följa två unga kvinnor och deras livsutveckling under tiden under och strax efter den ödeläggande branden.
Elna Grönberg är 18 år gammal och arbetar som piga åt en bonde i staden. Eldslågorna slukar familjens hem, ett trähus på Nygatan, och under dramatiska former tar sig Elna ut till Runsor där hon får skydd och husrum hos familjen Karlsson.
Det är inte bara Elna och hennes familj som blir omhändertagna av bonden Karlsson ute i Runsor, bland flyktingarna från Vasa finns också 18-åriga Amalia Adlerhjelm.
Till skillnad från Elna kommer Amalia från välbärgade förhållanden, vilket framgår med all önskad tydlighet under berättelsens gång.
Mikaela Nykvist säger att hon valde att fokusera på dessa två jämnåriga unga flickor för att skapa en kontrast och för att tydliggöra de olika samhällsskikten i staden.
Viktigt med detaljer och historisk korrekthet
När man ger sig i kast med att skriva en berättelse förlagd till historisk tid är det givetvis viktigt att detaljerna sitter och att man månar om en historisk korrekthet, och Mikaela Nykvist har letat fram information på olika sätt:
- Jag har lånat en hel del böcker om 1800-talet och surfat runt på nätet för att hitta fakta om allt från jordgolv och båtar till den personliga hygienen och sågverk. Dessutom har jag försökt mäta upp avstånd mellan olika platser för att veta hur lång tid det tog att ta sig fram.
Mikaela Nykvist visar sig vara en storläsare av framför allt historiska romaner, och enligt henne kännetecknas en riktigt bra historisk berättelse av ett antal spänningsmoment:
- Det behöver ju inte handla om en brand eller ett mord direkt, men gärna ska historien skildra ett livsöde som förändras på något sätt.
Rök i fjärran är första delen i en planerad trilogi där del två är under arbete och kommer att utspela sig under Krimkrigets dagar 1853-56 medan del tre är förlagd till nödåren 1867-69.
Grundade eget förlag för bokserien
För att ge ut bokserien har Mikaela Nykvist valt att grunda ett eget förlag där hon har koll på hela produktionsprocessen:
- Jag är något av en perfektionist och vill gärna ha koll på allt från layout till marknadsföring. Jag har valt att anlita en utomstående lektör, redaktör och korrekturläsare för att göra texten så proffsig som möjligt.
Lyssna på en intervju med Mikaela Nykvist:
