Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordmycket koldioxid i atmosfären - "det är bråttom nu"

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 20:14.
Tre händer håller om en glob med ett träd, mark och atmostfär.
Bild: Mostphotos.com

Mängden koldioxid i atmosfären ökade rekordsnabbt 2016, visar en rapport utgiven av Meteorologiska världsorganisationen WMO.
Under de senaste 70 åren har ökningen varit utan motstycke konstaterar WMO i ett pressmeddelande.

Koldioxidmängden ökade år 2016 till 403,3 miljondelar från 400,0 miljondelar året innan. Orsaken är mänsklig aktivitet och ett kraftigt El Niño-fenomen, slås det fast i rapporten World Meteorological Organization's Greenhouse Gas Bulletin.

En snabb ökning av koldioxid och andra växthusgaser kan enligt rapporten leda till makalösa förändringar i klimatsystemen som i sin tur orsakar svåra ekologiska och ekonomiska störningar.

"Snabba åtgärder behövs"

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas efterlyser rappa åtgärder i koldioxidutsläppen.

- Utan snabba nedskärningar i utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser går vi mot farligt höjda temperaturer i slutet av det här århundradet. De här temperaturerna ligger klart över det mål som anges i klimatavtalet i Paris, säger Taalas som tidigare varit generaldirektör för Meteorologiska institutet i Finland.

WMO säger att motsvarande koldioxidnivåer senast förekom på jorden för 3-5 miljoner år sedan. Då var det 2-3 grader varmare än nu och havsnivån var 10-20 meter högre.

Erik Solheim som leder FN:s miljöprogram efterlyser global politisk vilja och en ny insikt om att det är bråttom med åtgärderna.

Alf Norkko och Joanna Norkko står ute med jackor på. I bakgrunden syns gula löv.

Forskare från Tvärminne jobbar på Antarktis: "Klimatförändringen är inget skämt"

Tunnare isar än normalt kan ställa till det för forskarna.

Diskussion om artikeln