ÅA-professor: "Parocs ägarbyte knappast en försämring för Pargasfabriken"
Pargasverksamma Paroc går än en gång igenom ett ägarbyte. Amerikanska isoleringsföretaget Owens Corning har köpt upp koncernen av investeringsbolaget CVC Capital Partners.
Det är en positivt händelse, menar Kim Wikström, professor i industriell ekonomi vid Åbo Akademi.
- Paroc har varit i fyra private equity-bolags ägo under 2000-talet. Investeringsbolag av den typen jobbar i allmänhet för att kortsiktigt höja marknadsvärdet och därefter sälja vidare med vinst, medan en industriell ägare kan satsa mer långsiktigt.
Paroc utvecklar tillverkar mineralull för isolering och sysselsätter 1 800 personer i 13 länder.
Köper Owens Corning upp sin konkurrent?
Owens Corning är ett globalt företag i isoleringsbranschen, som producerar isolering, takbeläggningar och glasfiberkompositer. Företaget har cirka 15 000 anställda världen över. Enligt Wikström handlar det ändå inte om en direkt konkurrent till Paroc.
- De två företagens produktsortiment överlappar inte helt. Jag ser det som att köparna vill ta sig in på en ny marknad, och då kan Paroc utnyttja de logistikkedjor och synergieffekter som Owens Corning erbjuder.
Kan då Owens Corning köpa upp företaget, ta med kunnandet och stänga fabriken i Pargas?
- Det är inte så enkelt att göra en sån förflyttning. Parocs fördel är att man är ett innovativt företag. De besitter en expertis som inte är lätt att föra bort. Det går att jämföra med marinföretagen i Åboregionen. Där finns också specialkunnande som gör att det inte lönar sig att flytta på enheterna även om produktions- och transportkostnaderna är lägre i andra länder.
Det lönar sig inte att flytta även om produktions- och transportkostnaderna är lägre i andra länder
Pargasfabriken Parocs sista i Finland
Sedan Paroc lade ner sin fabrik i Uleåborg är Pargasfabriken företagets enda i Finland. Samtidigt har företaget investerat stort i sin fabrik i Trzemeszno, Polen. Wikströms menar att utvecklingen kan leda till att Pargasfabriken specialiseras på forskning.
- Transport- och produktionskostnaderna är som sagt höga i Finland, samtidigt som den huvudsakliga marknaden finns i Europa. När en ny ägare tar över så konkurrensutsätts troligtvis de olika enheterna. Det kan leda till att enheten i Pargas riktar in sig på så kallade högvärdesprodukter och blir en mycket mer forskningsintensiv enhet.
Marknadsvärdet på Paroc har stigit markant de senaste åren. CVC Capital Partners köpte Paroc för 700 miljoner euro 2014 och säljer nu företaget vidare för 900 miljoner euro.
- Det är ett tecken på att företaget är innovativt. Visserligen har det samtidigts gjorts stora investeringar, men det tyder på att ledningen och organisationen som helhet har gjort bra ifrån sig.
Parocs ledning: Ger möjligheter för Paroc att expandera
Paroc Groups vd Kari Lehtinen säger i ett pressmeddelande att ägarbytet möjliggör företagsexpansion.
- Vi har byggt ett företag som har en stark marknadsställning i Europa. Owens Corning kommer att hjälpa oss utvidga till marknaderna i Central- och Västeuropa.
Pargasfabrikens huvudförtroendeman ville inte kommentera ägarbytet i det här skedet.