Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge har redan petat Northug – svenska svaret: "Spel för galleriet"

Från 2017
Petter Northug.
Bildtext Petter Northug har kört ett rekordlångt höghöjdsläger för att hitta tillbaka till storformen.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Är Petter Northug redan petad från en ankarsträcka i OS-stafetten? Norska tränaren: Ja. Svenska svaret: Osannolikt. ”Jag tror inte ett skit på det”, säger en svensk landslagstränare.

Petter Northug har varit det självskrivna ankarvalet för Norges herrlag i mästerskapsstafetter i många år. Spurtkanonen har bärgat flera guld för norsk del med sina avslutningar.

Förra vintern blev det ändring på den fronten. En formsvag Northug gav på förhand upp sin plats till Finn Hågen Krogh. Han skötte det med bravur i VM i Lahtis – och förra veckan kom det fram att den norska landslagsledningen har fastnat för vem som ska köra sistasträckan.

– Finn Hågen Krogh går ankarsträckan. Han visade förra vintern att han är vår bäste åkare, säger landslagtränaren Tor-Arne Hetland enligt NRK.

"Mest för att trigga Petter"

Så, ingen Petter Northug i en OS-avslutning i februari?

I dag fnös bara det svenska landslaget åt de norska uttalandena.

– Jag lägger inget fokus på det. Om Petter levererar kommer han att åka sistasträckan. I min värld är det bara spel för galleriet. Jag tror inte ett skit på det, säger tränaren Ola Ravald enligt Aftonbladet.

– Det är mest för att trigga Petter. Jag tror inte att det stämmer att han redan är petad om det skulle visa sig att han är helt grym hela säsongen, säger Calle Halfvarsson.

Finn Hågen Krogh.
Bildtext Finn Hågen Krogh åkte hem guldet i Lahtis-VM.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Krogh räknar inte bort Northug

Halfvarsson har åkt på stryk rätt många gånger mot just Northug på upploppet. Under de senaste åren har duon dessutom gnabbats rejält utanför spåret.

– Jag har åkt på däng av Norge några gånger i stafett och det är klart att sådant tär på självförtroendet. Det känns lite ibland som att vi har fastnat i att jag ska åka sistasträckan och att jag ska spurta mot Petter, men det har inte gått jättebra hittills.

I fjol åkte Halfvarsson ankaretappen i VM. Han grejade ett svenskt brons i en spurtuppgörelse där Matti Heikkinen stod på öronen.

Då var svensken distanserad med rejäl marginal av Krogh. Trots den fina VM-insatsen och landslagsledningens uttalanden har norrmannen inte tagit ut sin OS-plats.

– Man ska aldrig räkna bort Petter. Han är lurig. Han kan mycket väl vara i toppform i OS, säger Krogh till NRK.