Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook: 126 miljoner amerikaner nåddes av ryska inlägg inför presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 31.10.2017 08:44.
Ett öga med en spegling av Facebooks logo i irisen.
Bild: All Over Press / Christoph Hardt / Future Image / WENN.com

Den sociala nätverkstjänsten säger att 126 miljoner amerikaner kan ha nåtts av inlägg av ryska aktörer som försökte påverka det amerikanska presidentvalet.

Under perioden juni 2015 till augusti 2017 publicerade Rysslandsbaserade aktörer omkring 80 000 inlägg på Facebook i ett försök att påverka amerikansk politik. Enligt Facebook delades inläggen av en rysk aktör med kopplingar till Kreml.

Största delen av inläggen fokuserade på splittrande sociala och politiska budskap, så som rasrelationer och vapenlagar. Facebook uppskattar att omkring 126 miljoner amerikaner kan ha sett inläggen under den tidsperioden.

- Det här strider mot Facebooks grundtanke om att bygga gemenskap. Vi är fast beslutna om att göra allt vi kan för att ta itu med detta nya hot, skriver Facebooks jurist Colin Stretch.

Nätverkstjänster hörs av kongressutskott

Facebook gav detaljer om spridningen av de ryska inläggen i ett skriftligt vittnesmål som amerikanska kongressledamöter har fått ta del av.

Chefer från Facebook, Twitter och Google ska frågas ut av tre kongressutskott om de misstänkta ryska försöken att sprida felaktiga uppgifter via sociala medier.

Spridningen på Twitter är också betydligt mer omfattande än vad som tidigare har rapporterats. Nätverkstjänsten ska ha hittat 2 752 konton med kopplingar till de ryska aktörerna, säger en källa med insyn. I september uppskattade Twitter att det rörde sig om 201 konton.

Ryssland har upprepade gånger nekat till anklagelserna om att man försökte påverka det amerikanska presidentvalet.

Källor: Reuters, BBC

Diskussion om artikeln