Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen strejk vid Keskuskoulu i Korsholm – föräldrar och kommunen är nu på samma linje

Från 2017
Uppdaterad 29.11.2017 15:27.
Ingången till Mustasaaren keskuskuoulu
Bildtext Keskuskoulu i Korsholm har dålig inomhusluft.
Bild: Yle/Antti Haavisto

Det blir ingen strejk vid Mustasaaren Keskuskoulu i Korsholm. På måndagen möttes föräldrar och kommunens representanter för att diskutera läget.

Skolans inomhusluft är dålig och föräldrarna har hotat med att barnen hålls hemma om inget görs.

- Syftet med mötet var att få kommunen att förstå att en evakuering är av högsta prioritet. Vi ville också få säkerhet av kommunen att skolfastigheten hädanefter sköts av en tredje neutral part. Vi är nu mycket hoppfulla om att kommunen har samma målsättning som oss, säger Tiina Koivusipilä som har tre barn i skolan.

Mötet mellan föräldrarna och kommunen gav föräldrarna hopp om att kommunen nu förstått allvaret i situationen. Stämningen var överlag god även om det stundtals blev lite bistrare tongångar.

- Vi har haft olika uppfattning om prioriteterna. Som föräldrar har vi velat att uppmärksamheten ska riktas på barnen i skolan och inte bara hela tiden på konstruktionerna i byggnaden.

Korridor i Mustasaaren keskuskoulu
Bild: Yle/ Sonja Rundt

Evakuering så fort som möjligt

Keskuskoulu har nästan 300 elever och enligt Tiina Koivusipilä har 20-70 procent av eleverna, beroende på klassrum, symptom av den dåliga inomhusluften.

Tidigare har skolbyggnaden bland annat undersökts av mögelhundar och kommunen har också installerat luftrenare i klassrummen.

- Nu väntar vi på evakueringen och på hur man ska ordna den. Vi väntar oss att barnen så fort som möjligt ska komma till rena utrymmen.

Kommunen har redan tidigare utlovat fyra baracker som kan tas i bruk i slutet av november. Men föräldrarna anser alltså att hela skolan måste evakueras.

- Det sannolikaste är att barnen evakueras någonstans i närheten av skolan, det var vi alla överens om. Om det då blir baracker eller vilken lösning det blir det är någonting som kommunen nu börjar utreda.

Tiina Koivusipilä säger att barnen har tydliga symptom så en evakuering är nödvändig så fort som möjligt. Hon hoppas att skolan ska kunna evakueras ännu innan årets slut.