Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netflix lägger ner House of Cards – beskriver anklagelserna mot Kevin Spacey som ”mycket oroande”

Från 2017
Uppdaterad 31.10.2017 11:43.
Kevin Spacey och Robin Wright i House of Cards
Bild: Netflix

Netflix lägger ner sin succéserie House of Cards efter nästa säsong. Streamingtjänsten gick ut med beslutet efter att seriens huvudrollsinnehavare Kevin Spacey drogs in i skandalen med sexuella trakasserier som florerar i Hollywood.

Den sjätte säsongen av House of Cards spelas in som bäst - och den säsongen blir också den sista. Netflix lägger ner serien om presidentparet Underwood.

Beslutet offentliggjordes efter att en av seriens stora stjärnor Kevin Spacey drogs in i skandalen kring sexuella trakasserier i Hollywood.

Beslutet att lägga ner serien hade ändå fattats redan tidigare, för ”flera månader sedan” enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

Spacey anklagas för att ha antastat en pojke

Kevin Spacey, som spelar Frank Underwood i den politiska thrillern, blev på söndagen den senaste manliga Hollywoodprofilen att dras in i skandalen med sexuella trakasserier.

Skådespelaren Anthony Rapp anklagade Kevin Spacey för att ha antastat honom sexuellt.

I en intervju med BuzzFeed News berättade Rapp hur en berusad Spacey lyfte upp honom, lade honom på sin säng och klättrade upp på honom. Rapp klarade sig utan fysiska men.

Incidenten ska ha skett på en fest hos Kevin Spacey år 1986, då Rapp var 14 år gammal och Spacey 26.

Anthony Rapp
Bildtext Anthony Rapp
Bild: AFP / Lehtikuva

Spacey svarade på Twitter att han inte kommer ihåg händelsen för över 30 år sedan, men att han är mycket ångerfull.

”Jag är skyldig honom den innerligaste ursäkt för vad som skulle ha varit ett djupt opassande berusat beteende” skriver Spacey.

Samtidigt gick Spacey ut med att han är homosexuell. Han skriver att han tidigare har haft romantiska förhållanden med både män och kvinnor, men att han nu lever som ”en homosexuell man”.

Kevin Spacey är en av Hollywoods mest prisade skådespelare. Han har bland annat vunnit två Oscars, för The Usual Suspects år 1995 och American Beauty år 2000.

Han har också vunnit Tony-priser för sina prestationer på teaterscenen och en Golden Globe för rollen som Frank Underwood i House of Cards.

House of Cards-producenter: Anklagelserna "mycket oroande"

Inspelningarna av den sjätte säsongen av House of Cards fortsatte på måndagen i Baltimore, men Spacey skulle inte spela in några scener och var inte på plats.

Seriens producenter som var på plats kallade anklagelserna ”mycket oroande”.

En av seriens skapare, Beau Willimon, sade samma sak men konstaterade samtidigt att han inte har upplevt att Spacey skulle ha betett sig opassande under arbetet med House of Cards.

Willimon skriver att han tar rapporter om sexuella trakasserier på största allvar och hyllade Anthony Rapps mod.

Spacey får kritik för sin timing

Många har förundrat sig över hur Kevin Spacey valde att komma ut som homosexuell samtidigt som han anklagas för sexuella trakasserier.

Spacey anklagas för att försöka leda bort uppmärksamheten från trakasserianklagelserna genom att komma ur skåpet.

Nyhetsbyrån Reuters plockade till exempel upp Spaceys sexualitet och inte trakasserianklagelserna i sin första nyhet om Spaceys Twittermeddelande.

Organisationen GLAAD, som arbetar för homosexuellas rättigheter, har kritiserat Spacey, och responsen på Twitter har inte heller varit nådig.

Kevin Spacey försökte verkligen kasta hela HBTQ-samfundet till vargarna, twittrade människorättsaktivisten DeRay Mckesson.

Avslöjandena om sexuella trakasserier inom bland annat filmbranschen och media har kommit på löpande band efter en artikel i New York Times tidigare i månaden där filmmogulen Harvey Weinstein anklagades för otaliga fall av sexuella trakasserier.

Weinstein-härvan blev startskottet till kampanjen #metoo på sociala medier, där personer som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp delar med sig av sina erfarenheter för att belysa hur vanliga sextrakasserier egentligen är.

Diskussion om artikeln