Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Två författare berättar: Så här skriver du en roman

Från 2017
En svartvit bild på Michaela von Kugelgen och en färgbild på Maria Turtschaninoff. Michaela har på sig en spräcklig jacka och Maria har på sig en röd jacka och en röd hatt.
Bildtext Michaela och Maria har båda två deltagit flera gånger i NaNoWriMo.
Bild: Niklas Sandström

Maria Turtschaninoff och Michaela von Kügelgen har båda skrivit romaner under skrivutmaningen NaNoWriMo. Här får du veta hur de lyckades.

I morgon (1.11) drar skrivutmaningen National novel writing month, eller NaNoWriMo igång.

Det här är NaNoWriMo

Det är en rolig men också väldigt jobbig utmaning, och därför bjuder författarna Maria Turtschaninoff och Michaela von Kügelgen på hjälp och pepp för den aspirerande författaren.

Maria Turtschaninoff skrev en halv roman

Internationellt hyllade Maria Turtschaninoff som bland annat skrivit fantasyböckerna Maresi och Naondel har deltagit i NaNoWriMo hela tre gånger.

Den första gången var 2006 och då var utmaningen fortfarande ganska liten och okänd.

- Det lät helt vansinnigt, och roligt. Jag tror det var någon bekant som tipsade om det, berättar hon.

Maria Turtschaninoff sitter vid en grön dörr.
Bildtext Maria Turtschaninoff tycker NaNoWriMo är en riktigt rolig utmaning.
Bild: Niklas Sandström

Första gången Maria var med skrev hon en berättelse från början till slut (som enligt henne själv bara blev skräp) men andra gången skrev hon andra halvan av romanen Underfors.

- Visst redigerade jag den väldigt mycket efteråt men jag fick i alla fall till stånd något som gick att använda.

Varför lönar det sig att delta i NaNoWriMo?

- NaNoWriMo tar bort mycket av den där självkritiken som hindrar dig när du börjar tänka att det du skrivit är dåligt. Deltar du i NaNoWriMo så hinner du inte tänka på sådant. Det är bara att rusa fram genom texten, och det kan vara väldigt hälsosamt. Man lär sig mycket av det.

Vad är det roligaste med utmaningen?

- I början när jag var med var det nog alla forum som var roligast. Då hade jag ännu inte så stort skrivarsammanhang, så att kunna diskutera skrivande, och också ganska genrespecifikt skrivande, var en stor del av charmen.

Hur ska jag göra för att orka och finna inspiration till att skriva varje dag?

- En jättebra grej är att vara med på forumen för där kan du alltid få pepp av någon annan. Det ordnas också träffar där du kan sitta och skriva tillsammans med andra, säger Maria.

Neil Gaiman klädd i svarta kläder. Står framför en vägg som det står LAMDA på.
Bildtext Neil Gaiman kan bjuda på skrivpepp.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

När Maria varit med har deltagarna också fått inspirationsbrev skrivna av kända författare som till exempel Neil Gaiman.

En av grundarna till utmaningen har skrivit boken No plot? No problem! och den fungerar också som ett bra inspirationsverktyg.

- Och så måste du bara sätta dig ner i stolen och skriva. För mig har det alltid fungerat väldigt bra att ha ett ordmål. Om jag bestämmer att jag ska skriva i två timmar kanske det inte blir något skrivet alls. Men om jag bestämmer att jag skriver tills jag har 1667 ord, så sitter jag där tills det är klart.

Ditt bästa råd för den som vill skriva en roman?

- Kom ihåg att det behövs en konflikt. Ofta funderar man på personer och teman, men det behövs en konflikt för det behövs något som driver berättelsen framåt.

I NaNoWriMo är det viktigt att hela tiden driva berättelsen framåt, så när du inte vet vad som ska hända – släng in en konflikt, något som hindrar dina karaktärer från att uppnå det de vill.

Hur ska jag göra för att stå ut ur mängden?

- Jag tror inte det går att göra det på ett konstgjort sätt. Det enda du kan göra är att hitta ditt eget sätt att uttrycka dig, för det finns ändå ingen annan som skriver precis så som du. Du kanske inte hittar ditt uttryck eller din röst på en gång, men du måste låta det ta tid.

Bloggskribent.
Bildtext Var dig själv när du skriver. Hitta din egen stil.
Bild: Creative Commons / LEEROY Agency

När Maria började skriva funderade hon mycket på hur hon skulle göra för att undvika alla fantasyklichéer.

- Jag försökte undvika dem och det resulterade i att jag ibland kanske inte lät mig skriva om sådant som jag älskar i fantasy. Men nu tänker jag inte på det på samma sätt, för nu har jag hittat min röst och mitt sätt att uttrycka mig, så nu kan jag tackla vad jag vill eftersom jag ändå gör det på mitt sätt.

Michaela von Kügelgen skrev ett grundmanus

Michaela von Kügelgen som just nu är aktuell med sin romandebut Vad heter ångest på spanska? har deltagit i NaNoWriMo två gånger, åren 2014 och 2016.

- Det är helt galet men det är också jätteroligt och ett fantastiskt sätt att tvinga sig att skriva, säger hon.

Michaela von Kugelgen sitter i en trappa. Väggen bakom är vit och trappan är också vit, med trappräcke av metall. Hon har på sig en svart kjol och en blåspräcklig jacka.
Bildtext Michaela von Kügelgen ska kanske vara med igen nästa år.
Bild: Niklas Sandström

Michaela har klarat av utmaningen båda gångerna och det kan hon tacka sin envishet för. Det hon skrev 2014 är råversionen till hennes andra roman – en roman hon jobbar på just nu.

- Det är inte så mycket kvar av grundmanuset nu, men grundidén är ju där, och vissa scener.

Det här året ska Michaela inte vara med eftersom hon redigerar sin roman, men nästa år är hon kanske redo igen.

Kan jag göra en hel roman i bra kvalitet under en månad?

- Nej det tror jag inte, men du kan få ett bra grundutkast som du sedan redigerar.

Hur ska jag göra för att orka och finna inspiration till att skriva varje dag?

- Inspiration ska du inte vänta på för då får du vänta i tusen år. Det är nog bara att sätta sig ner och skriva. Avsätt tid för det och bestäm dig för att skriva.

Vad gör jag om jag får skrivkramp?

- Då får du bara skriva något som är riktigt dåligt. Det du måste komma ihåg med den här utmaningen är att du inte kan skriva något som är fantastiskt.

Det gäller bara att vräka ur sig vad som helst.

- Kommer du inte på något kan du skriva en lista en eller franska streck på vad som skulle kunna hända. Bara du sitter där en stund och skriver så börjar det nog lossna.

Om jag har ambitioner att skriva en roman – vad måste jag komma ihåg?

- När du skriver en första version måste du också komma ihåg att det är en första version. Det finns så klart författare som skriver väldigt bra från första början, men mitt sätt är nog att processkriva. Då ska du också ge dig själv tillåtelse att inte skriva alla meningar och ord helt perfekt.

Du kan fundera på meningarna efteråt, bara du på något sätt får ut dem.

- Vill du skriva en genreroman i den stil jag skriver är det viktigt att fundera på dramaturgin. Det hade jag inte alls tänkt på när jag skrev min debut, så det har jag fått tänka på och lära mig om i efterhand.

En man som skriver på en laptop. Bredvid honom står en kaffekopp.
Bildtext Häll upp en kopp kaffe eller te och börja på. Skriv vad som helst så lossnar det snart.
Bild: Robert Kneschke / Alamy

När Michaela skriver lever historien hela tiden. I debutromanen kunde plötsligt nya karaktärer dyka upp utan att hon hade någon aning om vad de skulle göra.

- Med den andra romanen hade jag gjort upp en plan för ungefär halva boken men sedan hade jag nog ingen aning. Vissa författare har en tydlig synopsis men jag tycker det är roligare att skriva fram historien.

Varför lönar det sig att delta i NaNoWriMo?

- NaNoWriMo är ett fantastiskt sätt att tvinga sig själv att skriva och ha en egen deadline. Då får du i alla fall någon text till stånd. Det är ju lättare att redigera en existerande text än blanka sidor.

En kvinna knyter skosnöret på sina rosa löparskor.
Bildtext Att skriva är som att träna. Du ska göra det ofta för att det ska vara skoj och ge något tillbaka.
Bild: lev dolgachov/Mostphotos

Michaela säger att skrivande är lite som träning. Om du inte tränat på länge är du knappast heller sugen att ge dig ut på en springtur.

- Det tar en stund innan du kommer in i det, men när du väl är det så brukar det flyta på mycket lättare. Att göra något varje dag är jätteviktigt och en stor fördel.

Hur kan jag göra för att stå ut ur mängden?

- Skriv den bästa berättelsen du bara kan. Det finns inga genvägar. Skriv aldrig något du tror att förlagen skulle kunna tycka om, om inte du själv absolut vill skriva just det. Det är jätteviktigt att det du skriver är sådant du verkligen vill skriva och tycker om.

Böcker i hylla
Bildtext De här böckerna är knappast skrivna under NaNoWriMo.
Bild: Mikael Crawford/yle

Och så ska du också komma ihåg att det inte är många författare (kanske ingen alls?) som skriver en hel roman under en månad.

För Maria tar det till exempel ungefär två år att skriva en roman eftersom hon inte kan sitta fastkedjad vid skrivbordet och skriva dygnet runt.

Och för Michaela tog det lite mer än fyra år att skriva den första romanen.

Men NaNoWriMo är i alla fall en bra start, så sätt igång bara! Är det någon här som ska vara med eller har varit med tidigare? Kommentera gärna här under.