Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätt satsar stort på tryggare skolvägar -"Det ligger i allas intresse"

Från 2017
En buss på Västerleden vid Drumsö.
Bildtext Kyrkslätt ska utreda vika delar av skolresan som är otrygga.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Kyrkslätt kommer att satsa extra mycket på att skapa en tryggare skolfärd för sina barn. Kommunen har beviljats 25 000 euro för ändamålet.

- I höstas fanns en möjlighet att ansöka om pengar från Trafiksäkerhetsverket Trafi, det gjorde vi och fick dem. Nu ska vi använda dem för ett projekt jag kallar "En tryggare skolväg", berättar Tiina Koivisto, förvaltningschef i Kyrkslätt.

Buss i diket i snöstormen
Bildtext Kyrkslätt vill undvika olyckor av det här slaget.
Bild: Malin Forsblom

Alla ska först höras

Till en början ska alla parter höras för att helhetsbilden ska bli så klar som möjligt.

- Vi frågar barnen själva, bolagen som sköter skjutsarna och Helsingforsregionens trafik HRT om var de allra farligaste och otryggaste ställena finns i Kyrkslätt, berättar Koivisto.

Med den informationen i bakfickan ska en kampanj för nästa höst byggas upp, där alla involverade ska jobba vidare på att göra skolvägarna tryggare.

Trafikmärket ner till Porkala udd visar 8 kilometer ordentligt kurvig väg.
Bildtext Var finns de farligaste skolvägarna i Kyrkslätt?
Bild: Yle/Tove Virta

Stor hjälper liten

- En tanke jag har är att ta i bruk en kamratstödsmodell där lite större och vanare elever hjälper de allra minsta med hur man ska hoppa av taxin eller bussen på rätt sätt, var man kan gå över vägen och saker i den stilen, säger Tiina Koivisto.

Trafikmärke för skolelever
Bildtext Stor ska hjälpa liten i Kyrkslätt.
Bild: Yle/ Nora Engström

Projektet ska fortsätta

För att få igång projektet används de beviljade medlen på 25 000 euro, men i framtiden vill Tiina Koivisto att kommunen själv ska se till att projktet fortsätter.

- Målet är nog att den här kampanjen ska bli årligen återkommande och jag hoppas att så småningom också få med lokala företagare och föreningar i projektet. Trygga barn ligger i hela Kyrkslätts intresse, betonar Koivisto.

Diskussion om artikeln