Flera bussar per år i diket i Kyrkslätt: "Också enstaka turer viktiga då vi talar om barnens säkerhet"
Ett flertal bussar per år kör i diket i Kyrkslätt. Oftast är det vädret som ställer till det. Bättre information efterlyses då barnens skolväg drastiskt avbryts på grund av att bussen kör av vägen.
I torsdags (26.10) körde en buss med skolbarn i diket i Kyrkslätt. Barnen var på väg från Sjundeå till Winellska skolan.
Förvaltningsdirektören i Kyrkslätt, Tiina Koivisto, säger att det är ett problem – om än inte ett stort problem då det enligt henne rör sig om enstaka bussturer.
– Men också enstaka dagar är viktiga då vi talar om barnens säkerhet, påpekar Koivisto.
– I synnerhet mindre barn får inte lämnas ensamma länge för att vänta på skolskjuts eller att komma fram till skolan, om skjutsen av någon anledning avbryts, säger hon.
Snöoväder och dåliga vägar
Kristiina Koli, rektor för Winellska skolan, säger att skolan är mån om att skolvägen ska vara trygg – men att det samtidigt är ofrånkomligt att bussar ibland kör i diket.
– Ofta har det rört sig om snöoväder och vägar i dåligt skick så att bussen har glidit ner i diket och ingen har skadats eller förolyckats i olyckorna, säger hon.
Koli säger att skolan är belägen i glesbygden och att eleverna kommer ända från Veikkola och Porkala till skolan längs krokiga landsvägar.
– Den som bor i Finland måste vara beredd på att det ibland snöar och blir bekymmer, säger hon.
– Men vi är förstås måna om att eleverna ska vara i skolan och hoppas att de alltid tar sig dit tryggt.
"Enskild olycklig händelse"
Ossi Berg, informationsplanerare vid Helsingforsregionens trafik HRT som ansvarar för bussarna som transporterar eleverna till skolan, håller med Koli om att det är det dåliga väglaget som är boven i dramat.
Berg säger att förhållandena på vägavsnittet för olyckan förra veckan var svåra och att ingen kollektivtrafik kör där. Därför blev barnen tvungna att få skjuts på annat sätt.
– Det var en enskild olycklig händelse. I normala fall kör kollektivtrafik längs samma rutt och kan plocka upp passagerarna. Men tyvärr inte här, säger han.
Vems ansvar är det då att eleverna kommer fram till skolan?
– Det finns nog inte bara en skyldig, utan det är säkert många faktorer som spelar in, säger Koli.
Hon säger att bussbolagen har ansvar för att bussarna kör och chaufförerna kan köra. Kommunen ansvarar för att eleverna är försäkrade och har en trygg skolväg.
Berg säger att HRT inte förbinder sig till att köra alla linjer om förhållandena är sådana att det inte kan ske tryggt och säkert.
– Vi kan inte garantera att ingenting inträffar och om så är fallet är var och en tyvärr tvungen att finna ett annat färdsätt, säger Berg.
Chauffören kunde agerat bättre
Chauffören hade enligt ögonvittnesuppgifter inte kommunicerat med passagerarna, utan gått ut för att kolla skadorna på bussen. Han kom in tjugo minuter senare och frågade om alla redan hade ordnat alternativ skjuts åt sig.
En del barn blev tvungna att gå till skolan från Överbyvägen där olyckan inträffade.
Chaufförens agerande får inget plus i kanten av Berg – även om han konstaterar att det inte finns mycket annat att göra för chauffören än att säga att resan tyvärr tog slut.
– Men chauffören kunde förmodligen bättre ha tagit passagerarnas situation i beaktande, medger han.
Smidigare informationsgång efterlyses
Koivisto säger att hon får in för lite respons av skolorna om något av den här kalibern inträffar.
– Om inte skolorna meddelar mig så kan jag inte heller ta kontakt med firmorna som kör bussarna, säger hon.
Men det ska förbättras, lovar hon.
– Om något går snett då barnet ska ta sig till skolan på morgonen kan det förstöra hela den skoldagen, säger Koivisto.
Artikeln uppdaterad med en förändring av ett citat av Ossi Berg från Helsingforsregionens trafik. Tidigare stod det att var och en är på sitt eget ansvar.
Kyrkslätt satsar stort på tryggare skolvägar -"Det ligger i allas intresse"
Barnen i Kyrkslätt ska få en tryggare skolresa.