Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Öppen information om statens upphandlingar finns nu också på svenska

Från 2017
Snöröjning på stambanan.
Bildtext Staten gör stora upphandlingar av till exempel VR Track som sköter underhållet av tågrälsen.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Staten har öppnat en tjänst där medborgarna kan granska och analysera statens upphandlingar. I september kom tjänsten på finska och nu har den öppnat också på svenska och engelska på adressen Tutkihankintoja.fi.

På Tutkihankintoja.fi finns information om statens upphandlingar sedan början av år 2016. Det handlar om upphandlingar till ett sammanlagt värde av över sex miljarder euro. Uppgifterna uppdateras varje vecka.

Det är statens inköpscentral Hansel som ligger bakom tjänsten, vars mål är att göra statsförvaltningen mera genomskinlig och samtidigt utveckla statens anbudsfunktioner.

Vi hoppas att det här ska väcka sådana utvecklingsidéer för anbudsfunktionerna som vi själva inte har kommit att tänka på

― Hansels vd Anssi Pihkala

Hansels vd Anssi Pihkala säger i ett pressmeddelande att Finland är en föregångare när det gäller transparens.

- Tutkihankintoja.fi har väckt mycket intresse internationellt och vi är nöjda över att det nu tack vare att språkversionerna är klara är möjligt för ännu fler att ta del av tjänsten.

Informationen har varit offentlig i princip - men svårtillgänglig

Tjänsten omfattar nästan all upphandling som staten gör. Av säkerhetsskäl är upphandlingar inom försvars- och säkerhetssektorn inte offentliga.

Det handlar om upphandling inom till exempel försvarsministeriets förvaltningsområde, Polisstyrelsen eller Gränsbevakningsväsendet.

Vissa uppgifter skyddas också för att säkerställa integritetsskyddet eller den allmänna säkerheten.

Olycksövning med gränsbevakningen och superpuman
Bildtext Bland annat Gränsbevakningens upphandling är hemlig av säkerhetsskäl
Bild: Yle/Annika Holmbom

Informationen som nu finns på Tutkihankintoja.fi har varit offentlig redan tidigare, men den som har velat ha ut den har varit tvungen att lämna in en separat begäran till den organisation som har utfört upphandlingen.

Nyttan av tjänsten är ännu ett mysterium

Statens upphandlingsinformation finns, förutom på Tutkihankintoja.fi, också på adressen avoindata.fi. På så sätt är det möjligt att använda informationen för att utveckla nya tjänster och applikationer.

Eftersom Tutkihankintoja.fi är den första tjänsten av sitt slag i världen är det ännu svårt att bedöma exakt hur informationen i tjänsten kan utnyttjas och användas.

- Webbsidans språkversioner gör det möjligt för en allt större mängd utvecklare att få ta del av uppgifterna. Vi hoppas att det här ska väcka sådana utvecklingsidéer för anbudsfunktionerna som vi själva inte har kommit att tänka på, säger Hansels vd Anssi Pihkala.

Diskussion om artikeln