Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranter i Papua Nya Guinea vägrar lämna läger inför stängning

Från 2017
Flyktingar i lägret stod hand i hand i solidaritet för att protestera mot stängningen av lägret i Manus.
Bildtext Demonstranter samlades utanför regeringskontoret i Sydney på tisdagen och krävde att migranterna ska flyttas från Papua Nya Guinea till Australien.
Bild: EPA-EFE/Hass Hassaballa

Flyktingar och migranter oroas för våldsamheter i samband med att ett läger på ön Manus i Papua Nya Guinea ska stängas. Australisk säkerhetspersonal har lämnat området.

På tisdagen planerade myndigheter att stänga av vatten och el till flyktinglägret, som ligger på en militärbas på Manus i Papua Nya Guinea.

Australiska ABC rapporterar att flera busslaster australier, som arbetat med bevakning och skydd av lägret, har lämnat platsen.

De omkring 600 migranterna har uppmanats att flytta till närliggande läger, men vägrar eftersom de är oroliga för sin säkerhet.

Papua Nya Guineas militär säger att de som stannar från och med stängningen uppehåller sig på militär mark, och hotar med tvångsevakuering.

Fakta: Flyktingarna får inte komma till Australien

Lokalbefolkningen har plundrat lokaler och kastat sten

Boende i lägret har berättat för nyhetsbyrån AP att personer ur lokalbefolkningen, en del beväpnade med machete, har plundrat lokalerna och kastat sten på migranterna.

Andra säger till brittiska BBC att de planerar att stanna i en fredlig protest och därför hamstrar vatten och kex: De försöker också samla regnvatten.

Bild från flyktinglägret på ön Manus införs stängningen tisdagen den 31 oktober.
Bildtext Bild från flyktinglägret på ön Manus införs stängningen tisdagen den 31 oktober.
Bild: EPA-EFE/Abdul Mohammad

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att Papua Nya Guinea inte har någon planer för migranterna; det är oklart om de får arbeta eller röra sig fritt efter flytten till de nya lägren.

- Faktum är att vi hör motsatsen. Allt som gäller de här nya lägren och säkerheten kring dem tyder på att migranterna flyttas från ett fängelse till ett annat utan någon logisk rationalitet bakom det, säger Amnestys Kate Shuetze till ABC.

Efter ett domstolsbeslut förra året beslutades det att lägret, dit flyktingar och andra migranter som anlänt med båt till Australien flyttats, bröt mot landets konstitution.

En hjälporganisation hoppas på ett stopp för planerna om flytt, genom ett beslut av Papua Nya Guineas högsta domstol.

"Risk för våld"

Människorättsorganisationen HRW säger att människor riskerar att utsättas för våld om de flyttar till något av de andra lägren.

Australien vägrar att låta personer - även de som klassas som flyktingar - som anländer med båt bosätta sig i landet.

Demonstranter samlades utanför regeringskontoret i Sydney på tisdagen och krävde att migranterna ska flyttas från Papua Nya Guinea till Australien.
Bildtext Demonstranter samlades utanför regeringskontoret i Sydney på tisdagen och krävde att migranterna ska flyttas från Papua Nya Guinea till Australien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Migranterna i Manus har getts valet att bosätta sig i Papua Nya Guinea, flytta till ett kritiserat läger i öriket Nauru, återvända hem eller åka till ett tredje land som Kambodja eller USA.

Men hittills har till exempel USA accepterat bara 54 personer, varav 24 flögs dit i september.

Text: FNB-TT-Gustav Sjöholm

Diskussion om artikeln