Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Närpesbon som komponerade öppningslåten till den nya Muminfilmen

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 13:05.
Andrea Eklund står utanför Guildhall school of Music & Drama.
Bildtext Andrea Eklund har komponerat och sjungit öppningslåten till den nya muminfilmen "Moomins and the Winter Wonderland". Här står hon utanför Guildhall School of Music & Drama.
Bild: Albert Häggblom

Den pinfärska kompositören Andrea Eklund satt i sin bostad i London för ungefär ett år sedan när hon plötsligt fick ett överraskande mejl från Ira Carpelan, en av regissörerna för den nya filmen ”Moomins and the Winter Wonderland”.

- Hördu Andrea, nu följer jag i princip min magkänsla men jag gillar din stil och jag undrar om du kunde tänka dig att komponera öppningssången för vår nya Muminfilm?

Ungefär så skrev Carpelan. Andrea Eklund kunde inte tro sina ögon när hon såg mejlet men tackade genast ja till det fantastiska erbjudandet. När kompositionen var klar fick hon åka till Prag för att arbeta tillsammans med Prags Filharmoniska orkester.

- Orkestern som instrument var nytt för mig att skriva för, säger Eklund.

Resultatet blev ”Sommarlängtan” där Eklund också själv sjunger. Lyriken är skriven av hennes vän och kollega Amanda Henriksson. Sången är redan nu översatt till bland annat samiska, finska, engelska och norska.

Från Närpes till London och Prag

Eklund har studerat musikpedagogik vid Sibelius -Akademin samt barocksång vid Guildhall School of Music and Drama i London och arbetar i dag inom ett flertal olika musikområden.

I juni 2016 fick hon sitt stora genomslag som kompositör i samband med VocalEspoo International Choral Composition Competition där hon kom på tredje plats i damkörskategorin för sin första komposition ”Dalen”.

Efter det började Eklunds karriär som kompositör växa fram. Medan hon var i färd med att slutföra sina sångstudier i London kom erbjudandet om öppningslåten för Muminfilmen.

Bildmaterialet i den nya Muminfilmen kommer från en gammal polsk produktion som kom ut på 80- talet. Den nya filmen är omarbetad med ny musik och nya skådespelare.

Vad händer nu?

Numera bor Eklund i Sverige men pendlar ofta till London, Helsingfors och Närpes. Än så har hon inget emot att resa så mycket som hon gör men erkänner att det kan bli tungt i längden.

Om mindre än tre veckor kommer Andrea Eklund att ha konsert på sin hemort Närpes men också i Vasa.

I samband med det har hon gjort en musikvideo med lite annorlunda bild- och ljudmaterial. Ljudet skapade hon tillsammans med den brittiske kompositören och ljudkonstnären Jon Hughes som hon träffade under sina studier i England.

- Vi fick en idé om hur det skulle vara att kombinera nordiska folksånger med elektro-akustisk ljudkonst, berättar Eklund.

Hon skrattar och tillägger:

- Man måste nog se videon för att få ett hum om vad det här handlar om.

I december kommer vi att få ta del av den nya Muminfilmen som Andrea Eklund gjort inledningsstycket till.