"Väldigt få fall" av sexuella trakasserier för ÅAS ombud – men mörkertalet är stort
Sexuella trakasserier uppmärksammades stort av #metoo-kampanjen på sociala medier, men på Åbo Akademis Studentkår har man inte märkt något uppsving av anmälda trakasserier. Det betyder antagligen att vi inte marknadsfört oss tillräckligt bra, säger trakasseriombuden.
Petra Lindblad och Matias Dahlbäck agerar trakasseriombud vid Åbo Akademis Studentkår. Till uppgifterna hör att stöda studenter, som upplever att de blivit trakasserade.
Den senaste tiden har #metoo-kampanjen väckt enorm diskussion om sexuella trakasserier, men varken Lindblad eller Dahlbäck har märkt av att fallen ökat.
– Vår uppgift är att finnas här och stöda, förklarar Lindblad.
– Vi vill visa att någon faktiskt lyssnar på en. Det att man kontaktar oss betyder inte heller automatiskt att ärendet går vidare, utan vi hjälper till efter hand, också med problematiska fall där till och med personal kan vara inblandad. Vi lyfter katten på bordet då det behövs, helt enkelt, fortsätter hon.
Vill inte uppge exakta siffror
Enligt Dahlbäck är det inte många som anmäler sexuella trakasserier åt ombuden.
– Det handlar om väldigt få fall. Som kommer till oss åtminstone. Varför det är så vill jag inte spekulera, säger han.
Några exakta siffror på antalet fall kan ÅAS inte uppge. Men det vill man inte heller kunna göra.
– Vi har tystnadsplikt och samtidigt måste man komma ihåg att Åbo Akademi är en väldigt liten högskola. Om vi börjar dela in antal trakasserier i olika föreningar och fakulteter så sprider sig rykten snabbt, säger Lindblad.
Men det betyder ändå inte att det inte skulle förekomma trakasserier vid Åbo Akademi. Tvärtom, menar Lindblad.
– Under utbildningar brukar man säga att om vi inte får in många fall så är orsaken att vi inte marknadsfört oss själva tillräckligt bra, säger hon.
"Kampanjer kommer och går, men vårt jobb pågår hela tiden"
Det kom ÅAS fram till redan år 2014, då man efter en jämlikhetsenkät bestämde sig för att köra igång en kampanj ”Våga säga nej till sexuella trakasserier”, vars mening var att marknadsföra ombuden. Inte heller den kampanjen ledde ändå till ett märkbart uppsving i antalet anmälda trakasserier.
– Det är viktigt att komma ihåg att vårt arbete pågår hela tiden. Olika kampanjer kommer och går, #metoo kommer också att blåsa över om några månader. Men vi arbetar hela tiden med alla trakasserier, säger Dahlbäck.
Vad kan studentkåren då göra för att förebygga trakasserier? Inte mycket annat än att utbilda och hålla diskussionen vid liv, säger Lindblad.
– Vi håller utbildningar åt specialföreningarna, där också sexuella trakasserier behandlas vid sidan om mycket annat. Målet är att alla ska trivas. Men vi är inte heller någon uppfostrande förälder.
– Det som kanske mest kommit fram här under #metoo-kampanjen är inte bara det att saker de facto händer, utan också det att man ska ingripa då man ser att något händer, säger Lindblad.
Läs mer om trakasseriombuden och hur man kan kontakta dem här.