Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sverige gav Finland en modern frihetsgudinna

Från 2017
Skulpturen Free Fall.
Bildtext Free Fall symboliserar frihet.
Bild: Hanaholmen

Den som ser en kvinna åka flyboard med vattnet sprutande utanför Hanaholmen ser ingen synvilla. Konstverket Free Fall är en gåva från den svenska staten med anledning av Finlands 100-års jubileum.

Det var en stor ära för den svenska konstnären Anna Uddenberg när statens konstråd Peter Hagdahl i Sverige kontaktade henne. Hedrad över förfrågan hann hon också fundera över varför just hon blivit vald för uppdraget.

- Jag har gjort en del större verk tidigare och jobbat med skulpturer, men det här är det första offentliga verket, säger Uddenberg.

Konstnären Anna Uddenberg
Bildtext Anna Uddenberg är konstnär som jobbar med skulptörinstallatör. Hon har en performance bakgrund och jobbar bland annat med sociala koder i olika kreation där publiken blir en medaktör.
Bild: Hanna Berndtsson-Hera / Yle

Oxiderad bronsskulptur

Processen med att skapa konstverket Free Fall har gått till på klassiskt skulpturalt sätt.

- Jag har skulpterat i lera, som senare har gjutits i brons, och slutgiltigt blivit oxiderad, säger Uddenberg.

Konstverket föreställer en kvinna på flyboard som gör en bakåtvolt fyra meter upp i luften. Statyn är placerad på Hanaholmen, kulturcentrum för Finland och Sverige.

När Uddenberg fick uppdraget funderade hon på hur monomet oftast ser ut. Utmaningen blev att undvika att hamna i det tunga facket som talar om en tung historia.

- Jag ville gå den motsatta riktningen som talar utrymmet i luften och talar om tyngdlöshet och skapa en känsla av frihet, säger Uddenberg.

Skulpturen vid strandkanten.
Bildtext Anna Uddenbergs skiss av Free Fall. - Anna Uddenberg är en fantastisk konstnär - överraskande, spännande och modig - något hon ännu en gång bevisar med Free Fall, säger Hanaholmens VD Gunvor Kronman i ett pressmeddelande.
Bild: Skiss Anna Uddenberg

Finlands framtid kännetecknas av frihet

För att skapa konstverket som skulle vara svenska statens gåva till Finland fick Uddenberg nästan fria händer. Ett krav var dock ett beständigt material, och då föll valet på brons.

Samtidigt som konstverket är tillägnat Finlands 100-årsjubileum hoppas konstnären kunna föra tankarna mot framtiden.

- För mig har en flyboard alla kännetecknen som jag tänker mig att vi önskar att framtiden ska se ut.

Arbetsprocessen för att skapa Free Fall tog en månad. Inräknat med skissandet, gjutningsprocessen och installeringen har det i sin helhet tagit ett år att skapa konstverket.

- Att göra ett monument har varit extremt kul. Det är kul att testa saker som man inte gjort tidigare, säger Uddenberg.

Skulpturen Free Fall är en del av Sveriges tvådelade gåva till Finland med anledning av 100-årsjubileet.

Den andra delen är en storsatsning på gemensam skogsforskning med tolv tvååriga tjänster för svenska och finska forskare och heter Tandem Forest Values.

Skulpturen Free Fall.
Bildtext Det var väldigt kul att se den färdig, säger konstnär Anna Uddenvall som skapat Free Fall.
Bild: Hanaholmen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln