Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De två seglarnas överlevnadshistoria är för bra för att vara sann?

Från 2017
Tasha Fuiava (till höger) och Jennifer Appel (till vänster på golvet) och deras hundar Zeus och Valentine ombord på USS Ashland som räddade dem.
Bildtext Tasha Fuiava (till höger) och Jennifer Appel (till vänster på golvet) och deras hundar Zeus och Valentine ombord på USS Ashland som räddade dem.
Bild: EPA-EFE/MC3 JONATHAN CLAY

Källor inom USA:s kustbevakning ifrågasätter nu historien om de två seglarna från Hawaii. Kvinnorna påstod sig ha varit på drift i fem månader, då de och deras hundar räddades sydost om Japan förra veckan. Nu hopar sig frågetecknen.

Enligt den amerikanska kustbevakningen hade kvinnorna inte aktiverat sin registrerade nödsändare av typen EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon).

Det är en liten radiosändare som - om den aktiveras - kan sända signaler via satellit till en räddningsstation i det land där den registrerats.

Scott Carr, talesman för den amerikanska kustbevakningen, uppger att kvinnorna lät bli att använda sig av den.

Kvinnorna ska ha sagt att de lät bli att aktivera sin EPIRB-sändare för att de inte upplevde sig vara i omedelbar livsfara.

Ändå uttryckte de enorm tacksamhet då USS Ashland kom till deras räddning.

Också andra delar av historien verkar dunkla

Kvinnorna lade ut från Hawaii redan i början av maj och skulle bara till Tahiti.

Enligt deras historia pajade deras motor redan i slutet av maj och deras mast skadades i en storm. Båten var alltså mycket svårmanövrerad.

Enligt Carr var kustbevakningen i kontakt med kvinnorna i juni då de var rätt nära Tahiti. Då ska kvinnorna ha sagt att de inte behövde hjälp, trots problemen med motorn och masten. Då sade de sig snart nå land.

En båt från USS Ashland intill segelbåten,  innan kvinnorna togs ombord.
Bildtext En båt från USS Ashland intill segelbåten, innan kvinnorna togs ombord.
Bild: EPA-EFE/Mass Communication Specialist 3rd Class Jonathan Clay / US Navy

Kvinnorna har också beskrivit en storm alldeles i början av deras seglats, som enligt vädertjänsten inte har inträffat i det aktuella området vid den tidpunkten.

En stor del av all deras kommunikationsutrustning ska ha pajat ungefär samtidigt.

- Det är något som inte stämmer här. Jag har aldrig hört talas om att alla de där prylarna skulle sluta fungera samtidigt, säger den pensionerade sjöräddaren Phillip R.Johnson till nyhetsbyrån AP.

Hundarna ser också anmärkningsvärt välmående ut

Speciellt under de första månaderna av sin seglats borde Jennifer Appel och Tasha Fuaiva dessutom ha passerat öar där de kunde ha tagit i land.

Själva har de sagt att de klarade sig på drift ute till havs så pass länge tack vare sin vattenrenare och ett stort lager torrskaffning, främst pasta och havreflingor.

Många har undrat över att deras två stora hundar också ser så runda och välmående ut, trots den långa prövningen.

Källor: AP, BBC

Diskussion om artikeln