Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forssells ärliga svar inför HIFK:s ödesmatcher: "Vi är där vi förtjänar att vara"

Från 2017
Uppdaterad 31.10.2017 18:39.
HIFK.
Bildtext Mikael Forssell gjorde åtta mål under ligasäsongen. Är det dags att bli kvalhjälte nu?
Bild: Matti Raivio / All Over Press

HIFK:s ligaexistens ligger i potten. Har klubben allt att förlora mot FC Honka? ”Det här är vår extrachans”, säger Antti Muurinen.

Efter en berg och dal-banesäsong har HIFK kommit hit. Sista stationen: Ligakvalet mot FC Honka. Två matcher ska definiera hela klubbens framtid – åtminstone om man vill svänga med domedagssläggan.

HIFK:s ekonomi är skral och klubben har genomfört aktieemissioner för att försöka hålla skeppet flytande. Nu kan FC Honka knuffa HIFK över kanten och in i ovisshet.

– Det är väldigt viktigt för HIFK att stanna kvar i ligan. Det är alltid svårt att degraderas. Det kräver väldigt mycket att ta sig tillbaka. Det är enklare att hållas kvar än att ta steget upp, säger HIFK-tränaren Antti Muurinen till Yle Sporten och fortsätter:

– Våra derbyn mot HJK har varit något som man har sett fram emot under säsongen. Det har varit en otrolig stämning då. När Honka spelade i ligan var det inte riktigt samma sak. Jag tycker att det är väldigt viktigt för hela fotbollsfamiljen att HIFK spelar i ligan.

Antti Muurinen.
Bildtext Antti Muurinen tycker att det är viktigt med HIFK i fotbollsligan.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

"Bara att visa karaktär nu"

Muurinen pratar om ett laddat, motiverat och taggat HIFK. Hans veterananfallare Mikael Forssell betonar att laget har lyckats behålla den goda stämningen – trots att säsongen har gått i moll.

– Det är absolut inte tungt just nu. Vi ville säkra vår ligaplats mot FC Lahti i lördags, men nu får vi två helt fantastiska matcher som jag väntar mycket på. Nu får vi fortsätta en vecka till med det här grymma laget. När vi säkrar vår ligaplats blir det jätteskönt, säger han till Yle Sporten.

Har ni inte väldigt mycket att förlora som ligalag i ett kval?

– Vi är väldigt besvikna över vår situation. Säsongen har varit väldigt tuff, men det kunde ha varit ännu värre med direktdegradering. Nu är vi just där vi förtjänar att vara. Nu är det bara att visa karaktär och att vi är värda platsen i ligan.

"Bara en sak som räknas"

Enligt Muurinen jämnas skillnaderna mellan ett ligalag och ett division 1-lag ut i ett kval. Ligalaget kommer in med en säsong på den högsta nivån i ryggen, division 1-gänget har en rad med positiva resultat i bagaget – även om hela Honka såg hålögt ut efter den tunga förlusten mot TPS i den sista omgången.

– Det här är vår extrachans. Pressen ligger på båda lagen. Jag vill inte prata om favoriter. Det blir två tuffa matcher, säger Muurinen.

Mittfältaren Fredrik Lassas säger att det blir viktigt att få med sig ett bra resultat till hemmareturen.

– Då kommer vi tillbaka hit för att avsluta jobbet. Jag ser fram emot att spela två underbara matcher. Givetvis vet alla om insatserna och att det bara finns en sak som räknas. Det gäller att komma ut ur det här som segrare.

– Vi undvek kvalet i fjol och vara glada då, men vi är redo för det här. Vi har många rutinerade spelare, en god känsla i laget och bra självförtroende. Vi är mentalt starka.

Fredrik Lassas.
Bildtext Fredrik Lassas ör övertygad om att HIFK spelar ligafotboll nästa säsong.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

FC Honka gjorde mest mål i ettan

Ett hurudant motstånd är det då som väntar för HIFK?

FC Honka gjorde överlägset mest mål av alla lag i ettan – 64 stycken på 27 matcher – och var minuter ifrån att säkra ligaplatsen för drygt två veckor sedan mot TPS.

– Honka är jättefarligt. De är välorganiserade och har duktiga individer som spelar på hög nivå. Till exempel har jag spelat med Joel Perovuo och hans passningar är fantastiska. Det skulle vara fint för huvudstadsregionen att båda lagen skulle spela i ligan, men det är inte möjligt, säger Forssell.

Vad är ni bättre på?

– Vi har ett större hjärta än Honka. Det här laget har gått genom många besvikelser, men vi står ändå här och är redo. Alla vill kämpa och alla vet att vi vill stanna kvar i ligan. Jag är jättelycklig att få vara en del av det här laget.

HIFK tvingas försvara sin ligaplats med flera avbräck. I sista stund har man lappat hålet mellan stolparna med att plocka in Daniel Kollar. På mittfältet är Jukka Halme avstängd och i backlinjen fortsätter problemen. Enligt Muurinen är det fortfarande lite oklart vilka mittbackar som är tillgängliga.

Ligakvalet mellan HIFK och FC Honka avgörs i ett dubbelmöte. Den första matchen spelas på onsdag i Hagalund och returen i Helsingfors på lördag.

Diskussion om artikeln