Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Honka gillar läget inför ligakvalet: ”HIFK har allt att förlora”

Från 2017
Vesa Vasara.
Bildtext Vesa Vasara tränar FC Honka.
Bild: Lehtikuva

FC Honka har kommit över den bittra besvikelsen över att ha missat ett direkt avancemang till ligan. Nu är laget redo för HIFK som ska passa bra som motståndare.

Honka var redan nära ett ligakontrakt då laget ledde mot TPS i den sista matchen av fotbollsettan. TPS kvitterade ändå vilket gav Åbolaget förstaplatsen i division 1 och direkt avancemang till ligan.

– Vi var egentligen bara tio minuter från att stiga direkt men TPS fixade det till slut. De spelade en jämnare säsong och är värda en ligaplats, medger Honkas Ilari Äijälä.

Ilari Äijälä.
Bildtext Ilari Äijälä.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Nu, knappt två veckor senare, är det dags för Honka att ta sig an ligans nästjumbo HIFK i den första av två kvalmatcher. På onsdag möts lagen på Honkas hemmaplan i Hagalund och på lördag på Helsingfors fotbollsstadion.

– Slutresultatet mot TPS var en besvikelse som vi tvingades hantera. Vi har jobbat mycket den senaste veckan för att förbereda laget. Vi är förväntansfulla men lugna, det känns som att vi är redo, menar Honkas tränare Vesa Vasara.

”HIFK passar oss bra”

Helsingfors IFK har ett namnstarkt lag med tidigare landslagslirare som Mikael Forssell och Mika Väyrynen i sina led. Den erfarnaste räven är ändå lagets tränare Antti Muurinen som också har tränat Vasara under hans spelarkarriär.

– Resultatmässigt har HIFK spelat bättre mot slutet av säsongen, säger Vasara.

– De har många erfarna spelare som vi ju känner till och nu har vi också bra koll på hur de spelar som lag. En motståndare som passar oss bra.

Varför passar HIFK er bra?

– De påminner delvis om andra lag som vi har spelat mot, till exempel TPS och OPS. HIFK är välorganiserat, men det finns element som passar oss bra och som vi förhoppningsvis kan utnyttja.

”Vår säsong har varit mer positiv än deras”

Honka, som inte har spelat i ligan på tre år, har arbetat målmedvetet både på och utanför plan för att förbereda en comeback.

HIFK har i sin tur hållit till i ligan under just de säsongerna som Honka varit borta. Nu är Honkas kurva stigande medan HIFK:s har pekat neråt efter den lyckade debutsäsongen i ligan.

– Det är en stor match för båda. Vår säsong har varit mer positiv än deras. HIFK har allt att förlora så på det viset har vi en liten fördel. Det handlar om vem som kan hantera pressen bättre, säger Vasara.

Försvarsspelaren Äijälä hör till Honkas erfarna avdelning och litar starkt på det spelsystem som Vasara har skapat.

– Vi strävar efter att föra spelet. Vi är ett skickligt lag som har ett fungerande system och spelarna vet vad de ska göra. Vi ska försöka utnyttja HIFK:s svagheter och vara förberedda på det som de är bra på, säger Äijälä.

TPS-supportrar.
Bildtext TPS-fansen firade i Hagalund.
Bild: Lehtikuva

Inte rädd för oroligheter

I Honkas senaste hemmamatch, den dramatiska uppgörelsen mot TPS, höll säkerhetsarrangemangen inte efter slutvisslingen. Publiken stormade plan och de vildaste viftade med knytnävarna innan polisen tog hand om slagsbultarna.

På onsdag förväntas matchen inte vara utsåld och Vasara säger att han inte är rädd för eventuella oroligheter.

– Jag har inte så mycket att säga om det. Proffsen sköter säkerhetsarrangemangen. Ibland kokar det över men det är förståeligt då vissa lever starkt med i händelserna. Vi känner oss helt trygga.

Istället för att oroa sig över publiken vill Vasara att laget ska få energi av Esbosupportrarna.

– Vi behöver så mycket stöd som vi bara kan få. Marginalerna är ganska små så publikens stöd kan ha en överraskande stor inverkan på resultatet.

Diskussion om artikeln