Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flickan vid sjön förtrollar och förbryllar i Molnträsk, Sibbo

Från 2017
Uppdaterad 06.11.2017 10:30.
Miljökonst vid sjöstrand.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Miljökonstverket har redan en tid glatt överraskat friluftsmänskor i Sibbo. Jakten på den okända konstnären slutade på BB.

Hon liksom svävar över sjön i skymningen. Flickan vid Molnträsk. Hennes blick är storögt frågande, kanske lite sorgset förundrade. Hon heter Isabell.

På Sibbo kommun är man både belåten och undrande. Varken kultur- eller fritidssektorn känner till hur konstverket har uppstått vid Molnträsk.

- I slutet av förra veckan började Sibbobor ta kontakt med mig. De undrade om jag vet något om flickan vid stranden, säger idrottsplatsmästare Bjarne Ståhl. Mitt svar var ett överraskat nej.

Tillsammans tar vi oss fram längs med stigarna mot den rätt lilla viken. Det tar en stund att vandra från parkeringen vid sjön.

Miljökonst vid sjöstrand.
Bildtext Bjarne Ståhl och Isabell.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- När jag såg den första gången blev jag väldigt överraskad. Det kändes spännande när ansiktet speglas i sjön, säger han.

Flickan ser på oss. På längre håll är illusionen nästan fullständig. Går man närmare börjar plastfilmen anas. Den är uppspänd som en stor duk mellan två trädstammar.

- Vi kommer nog att låta konstverket få vara kvar här vid Molnträsk, så länge det inte går sönder, säger Ståhl. Jag bara undrar vem det är som är konstnären.

Det vet heller inte Sibbos kultur- och fritidschef Anne Laitinen.

- Jag har ingen, ingen aning, säger hon. Det hela är väldigt spännande. Ingen har ännu kontaktat oss.

Hon hoppas precis som Bjarne Ståhl att verket ännu en tid klarar av väder och vind, och allt för nyfikna fingrar.

Miljökonst vid sjöstrand.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ett liknande miljökonstverk fanns nyligen i Borgå under en av de långa gångbroarna uppe på Borgbacken i samband med en konstutställning på Näse gård. Galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinen känner igen stilen och konceptet.

- Det måste vara David, säger hon. Han gjorde ett liknande verk i Borgå under sin utställning här i oktober. Du kan få hans telefonnummer.

Först svarar David Popa inte. Sen svarar han med ett textmeddelande.

- Jag har precis blivit pappa för första gången, det skedde alldeles nyss, men jag hinner nog med en väldigt kort intervju. Det är mitt konstverk.

David Popa är hemma från New York och har bott några år i Finland. Han studerar arkitektur vid Aalto-universitetet.

Det var mitt blivande barn jag avbildade. Nu finns Isabell på riktigt

- Det är ett mycket personligt verk. Det är mitt blivande barn som jag har avbildat. Då jag målade visste jag att det bara var fråga om dagar innan jag skulle bli far.

Att det skulle bli en flicka visste han inte då vid Molnträsk.

- Nu finns Isabell här med mig, riktigt på riktigt. Vi är väldigt glada.

Det tog honom en hel dag att göra målningen.

- Jag ser mitt verk som ett samtal med det okända, det mystiska, med naturen. Flickan vid stranden är lika oskuldsfull och ren som naturen, som min lilla nyfödda dotter.

Sipoon Sanomat var först med nyheten.

På andra språk

Diskussion om artikeln