Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst åtta döda efter påkörning och skottlossning i New York - utreds som terrordåd

Från 2017
Uppdaterad 31.10.2017 23:58.
En polis avgränsar området vid brottsplatsen.
Bildtext Polisen ber allmänheten att undvika området kring Freedom Tower och monumentet till de fallna tvillingtornen på grund av polispådraget.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera personer har dött efter att en man körde ett fordon längs en cykelväg och kolliderade med en buss. En person har gripits och flera personer är skadade. Polisen utreder händelsen som ett terrordåd.

Polisen har gjort en stor insats på Manhattan i New York efter att en man körde ett fordon längs en cykelväg och träffat flera personer och slutligen kolliderat med en buss.

Dådet skedde omkring klockan 22 finsk tid.

Åtminstone åtta personer har dött, och det finns uppgifter om omkring 15 skadade. Polisen i New York har bekräftat att man utreder händelsen som ett terrordåd.

Flera utryckningsfordon under en bro på Manhattan.
Bild: AFP / Lehtikuva

En ensam gärningsman

Vid en presskonferens bekräftade polisen att det man inte söker efter fler misstänkta.

– Det här handlar om en ensamvarg och ingen övergripande plan, sade New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Enligt polisen finns det likheter mellan denna attack och attackerna i Nice och Berlin. Också där användes ett fordon för att köra över lättrafikanter.

President Donald Trump informerades snabbt om händelsen och tweetade om att polisen håller ett vakande öga på situationen.

Person i 30-årsåldern gripen

New York-polisen har bekräftat att en person har gripits för dådet. Den misstänkta är en man i trettioårsåldern som kört en hyrd bil i omkring 10 kvarter längs en cykelväg.

Cykelvägen är mycket populär och ligger längs med Hudson-floden.

Vid slutet av färden krockade gärningsmannen med en skolbuss. Han steg ur bilen och enligt ögonvittnen ska han ha viftat med två handeldvapen.

En polis sköt den misstänkte i magen, och han kunde gripas. Vapnen visade sig senare vara paintball-pistoler.

Polisen ville i det här skedet inte ge ut närmare uppgifter om gärningsmannens identitet men bekräftade att det är frågan om en man i 30-årsåldern.

I ett tidigt skede fanns det varierande uppgifter om det var gärningsmannen eller polisen som öppnat eld.

Brottsplatsen ligger nära en skola barnen hölls inomhus bakom låsta dörrar efter att händelseförloppet blev klart.

Polisen i New York samarbetar nu med FBI för att utreda dådet och bad allmänheten hålla sig borta från området medan fortsatt polispådrag pågår.

Diskussion om artikeln