Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst åtta döda i bilattack - New York firar halloween under polisbeskydd

Från 2017
Uppdaterad 01.11.2017 10:09.
Polis övervakar Halloween-paraden på Manhattan bara timmarna efter det misstänkta terrordådet.
Bildtext Polis övervakar Halloween-paraden på Manhattan bara timmarna efter det misstänkta terrordådet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tisdagskvällen attack i New York krävde åtta människoliv. Många skadades. En uzbekisk man i en pickupbil körde över människor på en cykelväg i Manhattan tills han skottskadades och greps av polis.

Den första reaktionen var förfäran. Sen insikten att det kunde ha varit ännu värre. Trots åtta dödade i cykelvägsattacken firade New York-borna halloween och vägrade låta sig kuvas.

Halloweenaftonens attack fyllde New York-borna med förfäran. Här kom en hyrd pickupbil körande längs cykelvägen och mejade ner allt som var i vägen.

Åtta döda, inga finländare bland offren

Chauffören körde närmare 20 kvarter längs Hudsonflodens populära promenad- och cykelstråk vid tretiden på eftermiddagen.

Sex män dödades på platsen längs vägen. Vittnen berättade hur de kunde se hjulspår över de avlidna, och cykelskelett överallt.

Räddningspersonal för bort ett av dödsoffren från cykelvägen där attacken inträffade.
Bildtext Räddningspersonal för bort ett av dödsoffren från cykelvägen där attacken inträffade.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Två personer dog på sjukhuset efteråt. Cirka 15 personer skadades, några allvarligt.

Fem av dödsoffren var turister från Argentina, enligt det argentinska utrikesministeriet. En belgier miste också livet i attacken.

Finlands utrikesministerium har inte fått information om att några finländare skulle finnas bland offren.

Inget halloween-bus

Attacken skedde på den västra stranden av nedre Manhattan, i eftermiddagsrusningen.

Det var halloweenafton. Några trodde först att det var fråga om bus och skoj när folk ropade ut sin förskräckelse eller varningar till andra.

Ganska hastigt började tv-kanalerna tala om en terrorattack. Så uttryckte sig också både guvernören Andrew Cuomo och borgmästaren Bill de Blasio.

Steg ut ur bilen

Tv visade snabbt bildsnuttar som privatpersoner hade tagit med sina mobiltelefoner. Den misstänkta gärningsmannen steg ut ur sin bil efter att medvetet ha kört in i en skolbuss.

Poliser inspekterar pickup-bilen som användes i terrordådet på Manhattan.
Bildtext Poliser inspekterar pickup-bilen som användes i terrordådet på Manhattan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Någon hörde honom skrika "Allahu Akhbar". Han hade stort svart skägg och verkade hotfull, med vapen i sina händer. Polisen sköt honom i buken och grep honom.

Efteråt förklarade många vittnen att det verkade som om han försökte begå självmord genom att få polisen att skjuta honom.

Invandrare från Uzbekistan

Några timmar efter dådet publicerade många tv-kanaler gärningsmannens namn och bakgrund.

Han är invandrad från Uzbekistan och är 29 år gammal. Han är gift och har tre barn. Bilen var hyrd i New Jersey, där han har bott den senaste tiden, men han har adress i Kalifornien.

Som i Stockholm?

Enligt flera nyhetskanaler lämnade gärningsmannen en handskriven papperslapp på arabiska efter sig. Där skrev mannen att han tillägnade sitt dåd till IS eller svor trohet till IS.

Många har jämfört attacken i New York med terrorattentatet i Stockholm i våras. Också där var gärningsmannen uzbek.

Kommentatorer här hävdar att uzbekerna - tjetjenerna - är goda krigare och utgör en grädda också i IS.

Trump: Inte i USA”

Också president Donald Trump hade snabbt terrormisstankar. I en serie tweetar protesterade han mot att IS igen får fotfäste i USA.

I synnerhet nu "när vi har besegrat dem i Mellanöstern och på andra håll.”

Trump vill skynda på programmet med noggrannare förhandsgranskning av alla inresande till USA.

"Att vara politiskt korrekt är bra, men inte gällande det här", skrev Trump.

”Ett misslyckat terrordåd”

Det finns också de som är mer försiktiga i sina värderingar. Attacken krävde visserligen åtta mänskoliv, men i jämförelse med 11 september-attacken är det inte någon stor siffra.

Gärningsmannen kunde ha skapat så mycket värre ödeläggelse. Hade han haft riktiga vapen eller bomber i bilen. Om han hade hittat bättre i stan.

Detta var trots allt ingen flitigt använd cykelväg i jämförelse med den som fanns några kvarter längre bort.

Människor samlades för att titta på då polisen säkrade området där attacken inträffade.
Bildtext Människor samlades för att titta på då polisen säkrade området där attacken inträffade.
Bild: AFP / Lehtikuva

Om han var på väg till World Trade Center så misslyckades han ju. Och hade han slagit till på kvällen hade risken varit mycket större. Han hade kunnat skörda så många fler mänskoliv i kvällens halloween-firande.

Det kunde alltså ha gått mycket värre, resonerade många New Yorkare och tog sin borgmästare på orden. Enligt Bill de Blasio är New Yorkborna starka och motståndskraftiga.

Lev vidare som internationell symbol

- Andan i New York störs inte av våld och ett terrordåd. Vi har blivit testade tidigare, på en plats mycket nära dagens tragedi. Vi låter oss inte nedslås, sa borgmästaren Bill de Blasio.

Guvernören Andrew Cuomo var inne på samma linje på presskonferensen bara två timmar efter dådet.

-New York är internationell symbol för frihet och demokrati. Det är vi stolta över. Men det gör oss till ett mål för de mänskor som motsätter sig de värderingarna, sa Cuomo.

"Förändra inte era liv, då vinner de"

Också Cuomo uppmanade stadens invånare att inte låta motståndarna vinna. Om vi förändrar våra liv så vinner de och vi förlorar.

Halloween-paraden i Greenwich Village var lika populär som vanligt. Den brukar locka omkring 60 000 utklädda deltagare.
Bildtext Halloween-paraden i Greenwich Village verkade vara lika populär som vanligt. Den brukar locka omkring 60 000 utklädda deltagare.

Tisdagskvällen firades halloween grundligt i New York – med stor parad bara några kvarter ifrån i Greenwich Village. Blasio och Cuomo ledde paraden, som lockar massor av folk från hela världen.

Mer poliser och vapen än vanligt

Polisnärvaron var ännu större och vapnen fler än vanligt, för att beskydda firandet.

Polisen hade visserligen kungjort att faran var över. Men erfarenheten från tidigare gjorde att polisen ändå var uppmärksam.

Poliser övervakar Halloween-firandet efter det misstänkta terrorattentatet i New York.
Bild: AFP / Lehtikuva

Experterna påpekar att risken är att det finns fler attentat efter det första. Antingen direkt efter det första i det kaos som uppstår, eller från folk som vill kopiera.

Kvällen förlöpte lugnt i New York utan nya attentat. Polisutredningen fortsätter med fler detaljer om gärningsmannen och hans kontakter, hans motiv och väg mot radikalisering.

Diskussion om artikeln