Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Vihreä Lanka: Höga rovdjursersättningar lockar renägare till fusk

Från 2017
renar
Bild: Yle/Sune Bergström

Vissa renbeteslag kan lyfta större ersättningar för rovdjursskador än andra. Det har lett till missbruk med ersättningarna, skriver tidningen Vihreä Lanka.

Enligt tidningen köper en del renuppfödare i Kajanaland och nordöstra Österbotten årligen hundratals renkalvar från Lappland. Kalvarna tillåts sedan med avsikt falla offer för rovdjur.

Bakgrunden är den så kallade Lex Halla, som gäller i renbeteslag där en viss andel renar dödats av rovdjur. De här lagen garanteras dubbelt högre ersättning än normalt för varje förlorad ren.

Lex Halla omfattar i dag tio av Finlands sammanlagt 56 renbeteslag.

Fusket ger tiofaldig inkomst

Vihreä Lanka uppger att trixande med ersättningar åtminstone förekommer vid Halla och Hossa-Irma renbeteslag, vid gränsen mellan Kajanaland och nordöstra Österbotten.

De förtjänar mer än tio gånger mer på rovdjursersättningarna än på försäljning av renar till slakt.

Ersättningen för en ren varierar normalt mellan ett par hundra och cirka 1 300 euro. Summan beror på renens ålder, och om det handlar om exempelvis avels- eller tävlingsrenar. Då Halla renbeteslag får dubbel ersättning, kan en rovdjursdödad fertil renko innebära ett tillskott på 2 700 euro.

Oro för rennäringens rykte

Vid rennäringens intresseorganisation Renbeteslagsföreningen är man medveten om att de höga ersättningarna lockar till missbruk. Men eftersom renarna är privat egendom kan organisationen inte stoppa handel med dem.

Inom enskilda renbeteslag har man försökt stävja utnyttjande av systemet. Vihreä Lanka skriver att flera renägare i Lappland vägrar att sälja kalvar söderut, sedan det blev känt att renarna kanske med avsikt skulle göras till rovdjursmat.

- Det där är inte renskötsel, det är någonting annat. Sådan verksamhet skadar hela rennäringens rykte, tycker Asko Länsman, renskötare från Kaldoaivi renbeteslag i Utsjoki.

Renbeteslagsföreningen har föreslagit för jord- och skogsbruksministeriet att ersättningssystemet i enlighet med Lex Halla avskaffas. I stället skulle ersättningen hädanefter bli lika stor för samtliga renbeteslag.