Inneluftsproblemen ännu inte förbi i nyrenoverade Söderkulla skola
I höstas flyttade eleverna in i nyrenoverade Söderkulla skola i Sibbo. Fortfarande finns det rum i skolan där vissa i personalen inte kan vistas.
I den så kallade gårdsbyggnaden har inomhusluften inte orsakat problem. Hela skolan ryms inte in där och några klasser finns i huvudbyggnaden.
Trots att huvudbyggnaden har renoverats finns det en lärare som inte klarar av att vistas i byggnaden. Därför har rektor Jan-Erik Holmkvist beslutat att flytta lärarens klass ut till gårdsbyggnaden och en klass från gårdsbyggnaden till huvudbyggnaden.
Flytten oroar de föräldrar vars barn ska tillbringa sina dagar i huvudbyggnaden, i ett rum där någon annan inte klarar av att vistas.
Klassen i fråga har tidigare också haft sitt klassrum i huvudbyggnaden och då har en del elever upplevt att de fått näsblod, huvudvärk, hes röst och känt sig trötta. I gårdsbyggnaden har de inte haft de här symptomen.
Några föräldrar berättar att de skickat e-post till rektorn och skolhälsovården med krav om att det bör hittas en annan lösning.
Lärarna har visat solidaritet
Rektor Jan-Erik Holmkvist säger att det fanns två alternativ att välja mellan.
- Endera borde en lärare ha blivit helt och hållet sjukskriven och då skulle jag ha haft en obehörig person att ta hand om klassen. Eller så skulle vi ha flyttat bort läraren från byggnaden.
Holmkvist säger att ärendet diskuterades på ett lärarmöte och att andra lärare i solidaritet erbjöd sig att byta klassrum. De andra i personalen förstår hur jobbigt det är för de som varit mest utsatta i huvudbyggnaden.
Folk reagerar på olika sätt på inneluften och somliga har inga symptom överhuvudtaget. Det gör det svårare att veta vad det rör sig om. Finns det kanske något kvar i väggarna eller är det starka lukter från nya material som irriterar?
Hur fiffigt är det att flytta en klass till ett rum där någon annan blivit sjuk?
- Inte kan jag säga att det är ett fiffigt beslut, men med beaktande av omständigheter och de möjligheter jag har är det här det bästa, säger Holmkvist.
Gymnastiksalen är den plats som folk reagerar allra mest på enligt rektorn. Också den har nyligen renoverats.
Rektorn säger att det vad han vet inte är nämnvärt många barn som har reagerat i byggnaden, utan det har varit ett större problem för personalen.
Mätningar och effektiverad städning
Sibbo kommuns lokalservicechef Juha Pohjonen säger att man som bäst håller på med olika slag av justeringsarbeten.
- Som bäst håller vi på med att justera ventilationen och vi har kontrollerat hur städningen sköts. På den punkten har vi sett oss nödgade att förbättra, säger Pohjonen.
Kontroll görs också av lufttrycket och man försöker mäta förändringarna och skillnaderna i fastighetens lufttryck.
Dammet kontrolleras i minsta detalj
Man kommer också att ytterligare kontrollera städningen och mäta mängden damm och till och med kolla innehållet i dammet.
- Vi får se om vi kan få allt att fungera så som det ska med alla dessa åtgärder, säger Pohjonen.
Kan det bli aktuellt med ytterligare renoveringar?
- Det är för tidigt att säga. Nu är det aktuellt med de justeringsarbeten vi gör och vi kommer också bland både lärare och elever att göra en uppföljning av symptomutredningen. På det sättet får vi nya fakta om vilken situationen är, säger Sibbo kommuns lokalservicechef Juha Pohjonen.