Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trafikkaos vid Åbo Domkyrka ska ge tryggare trafik

Från 2017
Uppdaterad 02.11.2017 06:43.
Fotgängare går över gatan vid Åbo Domkyrka.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Som bäst byggs övergångsstället mellan Domkyrkan och restaurang Pinella i Åbo om.

Övergångsstället ska bli dubbelt så brett. Nya stenpelare har rests vid kanten mot Domkyrkotorget.

Det byggs cykelfiler som på ett naturligt sätt leder cyklisterna över Dombron och trafikljusen flyttas.

Gatuarbete vid Domkyrkotorget i Åbo, med nya stenpelare resta mot Nylandsgatan.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Allt det här ska göra trafiken över Nylandsgatan tryggare för fotgängare och cyklister, då allt står färdigt i slutet av november.

Många farliga situationer

Men arbetena vid övergångsstället har lett till trafikkaos och många farosituationer, särskilt på tisdagen och onsdagen då trafikljusen var avstängda såväl för bilister som för fotgängare och cyklister.

En arbetare i gula arbetskläder går över gatan vid övergångsstället vid Åbo Domkyrka, och en bil åker förbi utan att stanna för honom.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Hastighetsbegränsningen vid gatuarbetet är 30 km/h, men en del bilister har kört på utan att bry sig om fotgängare. Och en del fotgängare och cyklister har korsat gatan, utan att se sig för tillräckligt.

- Än så länge har ingen blivit påkörd, men både bilförare, fotgängare och cyklister borde vara mer uppmärksamma, säger stadens arbetare på plats.

Planeringskarta för gatuarbetena vid Dombron i Åbo.
Bildtext Så här ska övergångsstället byggas om.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Arbetena ledde också till trafikköer vid rusningstid, men situationen borde lätta så fort elarbetena är avslutade, vilket borde ske på onsdag kväll eller senast på torsdag morgon. Då kopplas trafikljusen på igen.

- Men hastighetsbegränsningen är fortfarande 30 km/h för arbetena fortsätter. Det hoppas vi att folk respekterar, för det är en sträcka på bara 100 meter.