Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga belägg för Metvikens dåliga rykte i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 02.11.2017 05:35.
Dimma och höst vid Metviken i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Området kring Metviken i Vasa har dåligt rykte och många Vasabor tycker att grönområdet känns otryggt. Mikael Appel från polisen i Österbotten säger att det inte finns belägg för Metvikens dåliga rykte.

- Det är klart att det inträffar olika händelser här, men det gör det även på andra ställen och mycket mera än här. Någon exakt statistik på det här stället har jag inte. Men det är vissa händelser som får stor uppmärksamhet och skapar ett visst dåligt rykte för ett område.

Mikael Appel från polisen i Österbotten.
Bildtext Mikael Appel vid Metviken
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Metvikens dåliga rykte har nyligen igen fått mer fart efter att en kvinna slumpmässigt knivhöggs på en cykelled där i mitten av oktober. För några år sedan skedde också en grov våldtäkt vid Metviken.

Lummigt och ställvis mörkt

Vasa stad har satsat en hel del på att sanera strandpromenaden runt Metviken. Numera kan man promenera och cykla runt hela viken och dessutom finns flera lekparker på området.

Stranden är mycket lummig sommartid eftersom det finns rätt mycket vegetation längs hela stranden. Eventuellt kunde man lite gallra i den för att göra området tryggare och mera parklikt säger Appel.

- Det är klart att tider då det blir mer folktomt här har man lättare att gömma sig och lättare att komma undan utan att någon ser en.

Området kring Metviken är mycket populärt och motionärer rör sig mycket på området. Promenadleden runt viken är också belyst men fortfarande finns det många ställen som saknar belysning.

Speciellt promenadstigar närmare stranden och områden kring parkerna är mörka. Vid Vasa stad säger tekniska direktören Markku Järvelä att staden i det här skedet inte har några planer på att bygga ut gatubelysningen vid Metviken.

- Eventuellt borde vi se över alla stigar i området och göra om dem till lättrafikleder, men för att vi ska kunna göra det krävs finansiering, säger Järvelä.

Förebygg överfall

Mikael Appel tycker att huvudlederna längs Metviken är väl upplysta. Men för att öka känslan av trygghet kunde man också tänka sig kameraövervakning.

- Det skulle garanterat påverka. En kamera på ett synligt ställe som man faktiskt ser och vet att fungerar.

Bästa sättet att minimera risken för att råka ut för någon typ av överfall är att överväga var man rör sig vissa tider på dygnet. Och att undvika att röra sig ensam.

- Vet man att det är folktomt kan man välja andra rutter. Ta en taxi hem eller gå tillsammans med en kompis. Ett annat alternativ är att prata i telefon med någon så att man har upp telefonkontakten hela tiden.

Numera är det också mycket lätt att få tag i olika skyddssprayer som man kan använda sig av för att försöka avvärja eventuella attacker.

På marknaden finns bland annat produkter som har både larm i form av högt ljud, en spray som innehåller bland annat Mentol och färg som färgar gärningsmannen för flera dagar. De här sprayerna har ändå ingen förebyggande effekt säger Appel.

- Det är i det skede då någonting redan har inträffat som man kanske kan få avbruten någon form av attack. Den modellen är helt okay att använda men man måste se vad man köper. Om man beställer någonting från nätet kan det plötsligt vara en produkt som kräver licens för vissa former av preparat. Vissa säger att det funkar lika bar med hårspray.

Ännu effektivare tycker Appel det är med apparater som ger ifrån sig alarm med hög ljudnivå.

- Det har en ännu större effekt. Någonting som har otroligt mycket ljud får i allmänhet förövare att avbryta en möjlig attack, säger Appel.

Uppdaterad 16.15 med kommentar av Järvelä.

Mikael Appel från Österbottens polisinrättning om tryggheten i Metviksparken i Vasa

8:43