Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grankulla överraskar med stubbskulpturer - svampar har dykt upp i Thurmansparken

Från 2017
Yle Huvudstadsregionen - video: Stubbar blir skulpturer i Grankulla - Spela upp på Arenan

I Grankulla blir stubbarna konst. Underhållsarbetaren Niko Nordström har gjort tiotals träkonstverk med motorsåg i stadens parker.

Niko Nordström jobbar för Grankulla stad med underhåll. När han fällt ett träd är nästa fråga - vad ska det bli av stubben?

- Jag gör skulpturerna till stadsbornas nöje. Allt började med att vi måste lämna höga stubbar kvar vid gatorna på vintern. Invånarna klagade på dem, så då tänkte jag att man kunde göra något som gör invånarna glada.

Nordström har gjort tiotals träskulpturer i Grankulla stads parker sedan år 2010. Målet är att göra 100 stubbskulpturer.

Niko Nordström ler och har armen runt en skulptur av en snigel som sitter på en sopp.
Bildtext Niko Nordström har borrat hål under den här svampens hatt för att insekter ska kunna bygga bo i stubben. På svampens hatt sitter en snigel.
Tuula brandt ser på en svampskultpur i trä
Bildtext Grankullabon Tuula Brandt tycker om att skulpturerna är både lekfulla och realistiska, hon brukar stanna upp och se på dem.
Bild: Yle/Helena von Alfthan
en damm i Bensows park i grankulla, två skulpturer av trollsländor gjorda i trä och metall på en ö i dammen.
Bildtext Trollsländor i Bensowsparken. Niko har skulpterat trollsländorna av en klibbal som måste fällas, vingarna av metall gjordes av en kollega.
Bild: Yle/Helena von Alfthan
en uggla och en uggleunge har skulpterats i en stubbe med motorsåg
Bildtext En uggla med unge i Thurmansparken. Niko brukar bolla idéer med sina kolleger och kolla med stadens trädgårdsmästare var det skulle passa med skulpturer.
tre stubbar i Thurmansparken har blivit svampar.
Bildtext Tre svampar i Thurmansparken är Niko Nordströms nyaste projekt. Han använder motorsåg för att göra skulpturerna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Diskussion om artikeln