Många terrorister kommer från Uzbekistan – det finns tre viktiga orsaker till att unga uzbeker radikaliseras
Redan i år har åtminstone tre terrorattacker utförts av män från Uzbekistan.
Den mest förödande attacken utfördes i ett metrotåg i Sankt Petersburg den tredje april, då dödades femton personer.
Bara några dagar senare körde en uzbekisk man in en lastbil bland fotgängare på Drottninggatan i Stockholm och dödade fem människor.
Och den sista oktober hände det igen. Nu på en cykelväg i New York där en uzbekisk man körde över människor. Åtta personer dödades.
Det finns tre viktiga orsaker till att just uzbeker utför terrordåd.
1. Fattigdom
Uzbekistan är en diktatur som ligger i Centralasien. Där bor cirka trettio miljoner människor och en väldigt stor del av dem är mycket fattiga.
Det är svårt att få jobb i Uzbekistan och många flyttar utomlands för att tjäna pengar.
Fattiga unga män utan framtidsutsikter är lätt byte för extrema islamistiska rörelser. Många unga från Uzbekistan har till exempel värvats av terrorgruppen IS.
2. Extremism
I Ferganadalen, som ligger i sydöstra Uzbekistan har olika extremistiska islamiströrelser redan i tiotals år haft utbildningsläger. Där utbildas unga män som sedan har sänts till krig.
Tidigare krigade islamistkrigare från Uzbekistan både i Tjetjenien och i Afghanistan. Numera sänds många av dem till Mellanöstern, främst Syrien. De flesta strider inom IS.
Åtminstone en av islamistgrupperna i Uzbekistan. IMU eller Den islamska rörelsen i Uzbekistan, har meddelat att den har anslutit sig till IS.
Uzbekistan har under årens lopp gått hårt åt de islamister som har åkt fast i hemlandet. Samtidigt har Uzbekistan vägrat att gå med i den USA-ledda koalitionen i kampen mot IS i Syrien.
3. Hopplöshet
Uzbekistan är en mycket hårt styrd diktatur. Landet var en del av Sovjetunionen och blev självständigt 1991. Då valdes Islam Karimov till president.
Då han dog 2016 valdes den dåvarande premiärministern Sjavkat Mirzijojev till president. Han har fortsatt att styra landet lika hårt som sin företrädare.
Karimov styrde med järnhand och tillät ingen opposition. Såväl politiker, medborgaraktivister som journalister fängslades systematiskt och dömdes ofta till långa fängelsestraff.
Fängelserna i Uzbekistan är kända för tortyr och många fångar dödas. Under en stor demonstration 2005 sköt militären hundratals civila i staden Andijan i Fergana-dalen. Människorna protesterade mot att priset på bröd hade stigit kraftigt.
Händelsen blev för många det yttersta beviset på att medborgarna är hjälplösa inför statsmakten. Efter det uppstod det många nya, slutna islamistiska rörelser inom landet.